Zalety jedzenia jednego jajka dziennie
Regularne jedzenie jednego jajka dziennie daje niesamowite efekty. Tezę potwierdzili naukowcy z dwóch prestiżowych uczelni, wskazując na zupełnie inne zalety spożywania tego produktu. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, szczególnie do śniadania, gdyż na dłużej zapewni nam uczucie sytości.
Jeszcze kilkanaście lat temu badacze ostrzegali przed jedzeniem jajek w dużych ilościach i zbyt często. Podkreślano wtedy ich negatywny wpływ na wzrost złego cholesterolu czy przyczynianie się do powstawania miażdżycy. Dzisiaj wiadomo, że są one zbawienne dla naszego zdrowia.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jak jedzenie jajek codziennie wpływa na zdrowe?
Jajka dostarczają nam wielu cennych składników. Warto jednak pamiętać, że jak z każdym produktem, nie powinno się ich jeść w nadmiarze. Zalecana liczba ich spożycia w ciągu tygodnia wynosi 10. Najlepiej jeść jedno jajko dziennie. Dlaczego?
Jajka są przede wszystkim źródłem wartościowego i dobrze przyswajalnego białka, dlatego powinny znaleźć się w diecie osób, które całkowicie zrezygnowały z mięsa. Są też źródłem takich witamin jak: A, B, D, E, K, wapnia, żelaza, cynku, fosforu, potasu i selenu.
W żółtku znajduje się beta-karoten i luteina , chroniąca oczy przed zgubnym działaniem promieniowania UVA i UVB, świetnie wpływa też na poprawę wzroku. Jedzenie jajek wzmocni też włosy, paznokcie i poprawi koloryt skóry.
Badania naukowców z Louisiana State University
Oprócz wszystkich wymienionych wyżej pozytywów, naukowcy z Lousiana State University odkryli kolejną, dość nieoczekiwaną korzyść z jedzenia darów prosto od kury. Okazuje się, że osoby biorące udział w badaniach, które jadły na śniadanie jedno jajko były w stanie stracić na wadze aż sześćdziesiąt pięć procent więcej niż te wybierające pieczywo.
Co więcej, ci, którzy decydowali się na ten produkt o poranku, przez dłuższy czas odczuwali sytość. Tym samym nie sięgali po niezdrowe przekąski zaraz po śniadaniu, i nie podjadali przed obiadem.
Badania pekińskiego Uniwersytetu Health Science Center
Z kolei badacze z Uniwersytetu Health Science Center w pekinie odkryli zależność pomiędzy spożywaniem jajek a ryzykiem ataku serca czy udaru. Według nich jedzenie jajek niesamowicie ma niesamowity wpływ na obniżenie ryzyka chorób serca i udaru.
Eksperyment, na który zdecydowali się chińscy naukowcy, trwał dziewięć lat. Przez ten czas w badaniu wzięło udział około pięciuset tysięcy zdrowych osób, które osiągnęły pełnoletność. Wyniki zostały opublikowane w magazynie "Hart". Można w nim przeczytać, że spożywanie jajek nie jest szkodliwe, a co więcej - pozytywnie wpływa na zdrowie.
Z wniosków przeprowadzonego badania można dowiedzieć się, że ludzie jedzący jedno jajko w ciągu dnia, mieli o jedenaście procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca i o osiemnaście mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca.
Z kolei o dwadzieścia sześć procent zmniejszyło się ryzyko udaru krwotocznego, a o dziesięć ryzyko udaru niedokrwiennego. Badacze udowodnili, że istnieje związek między umiarkowanym spożywaniem jajek a niższą częstotliwością występowania chorób serca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2, Kobieta Onet