Smakosze.pl
Jajka

Canva.com / Yana Gayvoronskaya

Ile można zjeść jajek w ciągu tygodnia?

27 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajka spożywamy wyjątkowo często, w końcu stanowią doskonałe śniadanie czy kolacje. Wiele osób uważa jednak na ilość, jaką jedzą, ponieważ dużo mówi się o ich szkodliwości w nadmiarze. Jak czytamy na portalu ofeminin.pl, według WHO można jeść ich nawet 10 tygodniowo.

Jajka są doskonałym źródłem białka, dlatego osoby uprawiające sport w dużych ilościach lub zawodowo, często spożywają ogromne ilość jajek w najróżniejszej postaci. Do niedawna jeszcze mówiło się jednak, że zbyt wiele jaj w diecie nie jest wskazane. 

Eksperci ostrzegali bowiem przed zgubnym działaniem złego cholesterolu i zalecano maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo dla zdrowego człowieka. Teraz wiele się zmieniło, a światowi specjaliści od żywienia człowieka wskazują na zupełnie inną ilość. 

Nawet 10 jajek tygodniowo

Fanów jajek nie brakuje. Uwielbiamy jeść je głównie pod postacią jajecznicy czy sadzonych, lecz nie możemy zapomnieć o jajkach obecnych w wypiekach, makaronach, sosach czy deserach - je także musimy wliczyć w tygodniową dietę. 

Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że 10 jajek tygodniowo nie zaszkodzi zdrowej osobie, która ma wszystkie wyniki badań w normie. Co więcej, spożywanie jajek może przynieść znacznie większe zalety, niż tylko przyjemność płynąca z jedzenia.

Jajka źródłem wartości odżywczych

Jajka są przede wszystkim bogate w lecytynę, która jest konieczna do odpowiedniej pracy mózgu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe również można znaleźć w jajkach, a te są dla ludzi bardzo ważne. Dostarczają witaminy A, D, E, K oraz kilka z grupy B.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście  wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną. 

Jedząc już jedno jajko dziennie, można poprawić zdrowie swojego serca. Jedno jajko dziennie zmniejsza o 11% szansę na wystąpienie chorób serca. Prawdopodobieństwo śmierci w wyniku takiej przypadłości pomniejsza się nawet o 18%.

[EMBED-19]

Jajka są także pomocne dla osób chcących zachować piękne włosy, paznokcie i skórę. Liczne przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na wygląd, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, gdyż zwalczają działanie wolnych rodników.

Jajka doskonale sycą

Kolejnym atutem jest długie uczucie sytości, które czuć po zjedzeniu posiłku złożonego z jajek. Człowiek przez dłuższy czas nie czuje głodu, co może być zaletą szczególnie dla osób na diecie, które mają problem z utrzymaniem wagi w normie. 

Źródło: saknakorn, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

Czytaj więcej >
Figi na blacie kuchennym

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni figi?

Czytaj więcej >
Marnowanie jedzenia

Produkty

Ratuję Jedzenie - nowa aplikacja pomoże walczyć z marnowaniem żywności

Czytaj więcej >
Gruszki

Produkty

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

Czytaj więcej >
Figi na straganie

Produkty

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?

Czytaj więcej >