Smakosze.pl Przepisy Zamiast mleka wlej do naleśników 1 opakowanie gęstego płynu. Wyjdą lekkie niczym chmurka
naleśniki
Canva / dashtik

Zamiast mleka wlej do naleśników 1 opakowanie gęstego płynu. Wyjdą lekkie niczym chmurka

9 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Klasyczne naleśniki przygotowuje się z dodatkiem mleka. Nie jest to jednak jedyna metoda na przyrządzenie tych pysznych placuszków. Jeśli zastąpisz mleko jogurtem naturalnym, otrzymasz naleśniki delikatne i mniej kaloryczne. W smakowite ciasto możesz zawinąć dowolny rodzaj nadzienia.

Naleśniki można podawać z rozmaitymi rodzajami farszu. Jedni preferują danie na słodko, inni w wersji wytrawnej. Ta prosta i smaczna potrawa jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki sprawdzą się na posiłek o każdej porze dnia.

Przepis na delikatne i puszyste naleśniki z jogurtem

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 opakowanie jogurtu greckiego (300 g)

  • 1 i 2/3 szklanki wody mineralnej

  • 6 łyżek oleju

  • opcjonalnie 1 łyżka cukru

Jak usmażyć apetyczne naleśniki z jogurtem zamiast mleka?

Jogurt do ciasta na naleśniki wymieszaj z wodą za pomocą trzepaczki . W osobnej misce ubij jajka za pomocą miksera . Następnie stopniowo przesiej do nich mąkę, dodaj wymieszany jogurt, oraz olej.

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj . Przykryj całość ściereczką i odstaw na 20-30 minut w temperaturze pokojowej . W tym czasie mąka napęcznieje, dzięki czemu ciasto wyjdzie odpowiednio gładkie i nie będzie się rwało podczas smażenia.

Patelnię do smażenia naleśników porządnie nagrzej . Następnie wylewaj na nią porcje ciasta tak, aby tworzyć cienkie placuszki na całej jej powierzchni . Każdego naleśnika smaż z obu stron na umiany kolor, przewracając go na drugą stronę, gdy sam bez problemu odejdzie od spodu . Gotowe naleśniki podawaj z ulubionym farszem . Wytrawne naleśniki z serem to doskonała przekąska dla całej rodziny . Zaskakujące naleśniki bez mąki znajdziesz w tym przepisie .

jogurt
jogurt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Z redakcją Smakoszy związana od 2022 roku. Pierwsze kroki stawiała jako redaktor, a także reporter na potrzeby portalu. W krótkim czasie awansowała na stanowisko wydawcy, na którym działa do tej pory.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl