Smakosze.pl Porady Zamroziłaś pierogi na święta? Podczas gotowania pamiętaj o 1 zasadzie. Bez niej łatwo o klapę
Canva / pixelshot

Zamroziłaś pierogi na święta? Podczas gotowania pamiętaj o 1 zasadzie. Bez niej łatwo o klapę

23 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mrożenie pierogów jest doskonałym sposobem na ich przechowywanie. Dzięki temu możemy odgrzać je i podać, kiedy zachodzi taka potrzeba. Jak gotować zamrożone pierogi? Przede wszystkim nigdy nie wrzucaj ich na zimną wodę.

Zamrożone, a następnie odgrzane pierogi mogą być równie smaczne, jak te świeżo ulepione. Wystarczy znać kilka prostych kroków, jak gotować rozmrożone pierogi. To smakowite danie z powodzeniem rozmrozić również na patelni. Wybierz najlepszą dla siebie opcję.

Jak gotować zamrożone pierogi, aby zachowały pełnię smaku?

W kwestii tego , jak gotować zamrożone pierogi, najczęstszym problemem jest ich rozpadanie się . Nieapetycznie porozklejane ciasto z wypływającym zeń farszem nie jest przyjemnym widokiem. Na szczęście łatwo można zapobiec temu zjawisku .

Aby wiedzieć, jak gotować zamrożone pierogi, należy zacząć od nastawienia odpowiednio dużego garnka z wodą . Płyn, do którego je wrzucamy, musi być wrzący . Pół litra wody wystarczy do ugotowania 100 g pierogów. Wodę do gotowania pierogów należy posolić do smaku .

Podczas gotowanie pierogów, często mieszaj zawartość garnka . Dzięki temu potrawa nie przylgnie do dna . Pierogi nie skleją się między sobą również po odcedzeniu, jeśli do wody dodasz odrobinę oleju .

Jak gotować zamrożone pierogi i czy trzeba je wcześniej rozmrozić ? Na szczęście nie ma takiej potrzeby. Prosto z zamrażarki pierogi możesz wrzucać do gotującej się wody . To spora wygoda, a także oszczędność czasu.

Odpowiedni czas gotowania pierogów to ok. 5 minut . Po wrzuceniu do wrzątku, poczekaj aż pierogi wypłyną na powierzchnię . Od tego momentu odlicz 2-3 minuty do wyłowienia . Tak przygotowane pierogi to gwarancja ich doskonałego smaku .

Jak gotować zamrożone pierogi, a jak odgrzać je na patelni?

Wiemy już, jak gotować zamrożone pierogi . Czy jest inny sposób na ich odgrzanie? Takie danie z łatwością przygotujesz również za pomocą patelni . Metoda ta wymaga wcześniejszego częściowego rozmrożenia potrawy .

Niektórzy ludzie wolą pierogi smażone od gotowanych . Chrupiące złociste ciasto potrafi być niezwykle kuszące . Z tego względu wiedzę, jak gotować zamrożone pierogi warto uzupełnić o umiejętność ich odgrzania na patelni .

W celu rozmrożenia pierogów na patelni potrzebujemy sporej ilości oleju . Wylany na patelnię tłuszcz musi przykryć całe jej dno . Lekko uprzednio rozmrożone pierogi wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy przez 3 minuty z każdej strony . Gorące i ładnie zrumienione danie gotowe jest do podania.

Ania Starmach podpowiada, jak najlepiej mrozić świąteczne pierogi . Dzięki kilku prostym zasadom Twoje pierogi nie rozpadną się podczas gotowania .

pierogi
pierogi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy