Zamroziłaś pierogi na święta? Podczas gotowania pamiętaj o 1 zasadzie. Bez niej łatwo o klapę
Mrożenie pierogów jest doskonałym sposobem na ich przechowywanie. Dzięki temu możemy odgrzać je i podać, kiedy zachodzi taka potrzeba. Jak gotować zamrożone pierogi? Przede wszystkim nigdy nie wrzucaj ich na zimną wodę.
Zamrożone, a następnie odgrzane pierogi mogą być równie smaczne, jak te świeżo ulepione. Wystarczy znać kilka prostych kroków, jak gotować rozmrożone pierogi. To smakowite danie z powodzeniem rozmrozić również na patelni. Wybierz najlepszą dla siebie opcję.
Jak gotować zamrożone pierogi, aby zachowały pełnię smaku?
W kwestii tego , jak gotować zamrożone pierogi, najczęstszym problemem jest ich rozpadanie się . Nieapetycznie porozklejane ciasto z wypływającym zeń farszem nie jest przyjemnym widokiem. Na szczęście łatwo można zapobiec temu zjawisku .
Aby wiedzieć, jak gotować zamrożone pierogi, należy zacząć od nastawienia odpowiednio dużego garnka z wodą . Płyn, do którego je wrzucamy, musi być wrzący . Pół litra wody wystarczy do ugotowania 100 g pierogów. Wodę do gotowania pierogów należy posolić do smaku .
Podczas gotowanie pierogów, często mieszaj zawartość garnka . Dzięki temu potrawa nie przylgnie do dna . Pierogi nie skleją się między sobą również po odcedzeniu, jeśli do wody dodasz odrobinę oleju .
Jak gotować zamrożone pierogi i czy trzeba je wcześniej rozmrozić ? Na szczęście nie ma takiej potrzeby. Prosto z zamrażarki pierogi możesz wrzucać do gotującej się wody . To spora wygoda, a także oszczędność czasu.
Odpowiedni czas gotowania pierogów to ok. 5 minut . Po wrzuceniu do wrzątku, poczekaj aż pierogi wypłyną na powierzchnię . Od tego momentu odlicz 2-3 minuty do wyłowienia . Tak przygotowane pierogi to gwarancja ich doskonałego smaku .
Jak gotować zamrożone pierogi, a jak odgrzać je na patelni?
Wiemy już, jak gotować zamrożone pierogi . Czy jest inny sposób na ich odgrzanie? Takie danie z łatwością przygotujesz również za pomocą patelni . Metoda ta wymaga wcześniejszego częściowego rozmrożenia potrawy .
Niektórzy ludzie wolą pierogi smażone od gotowanych . Chrupiące złociste ciasto potrafi być niezwykle kuszące . Z tego względu wiedzę, jak gotować zamrożone pierogi warto uzupełnić o umiejętność ich odgrzania na patelni .
W celu rozmrożenia pierogów na patelni potrzebujemy sporej ilości oleju . Wylany na patelnię tłuszcz musi przykryć całe jej dno . Lekko uprzednio rozmrożone pierogi wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy przez 3 minuty z każdej strony . Gorące i ładnie zrumienione danie gotowe jest do podania.
Ania Starmach podpowiada, jak najlepiej mrozić świąteczne pierogi . Dzięki kilku prostym zasadom Twoje pierogi nie rozpadną się podczas gotowania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynowa? 1 zasada jest kluczowa
-
Ciocia Stasia zdradziła przepis na szynkę w aksamitnym sosie. Na jej obiad czeka cała rodzina
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama