Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wystarczy 1 niewielki błąd i pierogi rozpadną się podczas gotowania. Polacy popełniają go nagminnie

Wystarczy 1 niewielki błąd i pierogi rozpadną się podczas gotowania. Polacy popełniają go nagminnie

Dlaczego pierogi się nie lepią?
canva/millermountainman

Czy wiecie, dlaczego pierogi się nie lepią? Częstą przyczyną jest mało elastyczne ciasto. Wiele z nas korzysta tylko z mąki, wody i soli. Tymczasem dodatek odrobiny tłuszczu może znacznie ułatwić formowanie rarytasu. Warto spróbować.

Pierogi powinny być miękkie i delikatne, a ich nadzienie nie może wypłynąć podczas gotowania. Sprawdzonym sposobem na uzyskanie właściwej konsystencji ciasta jest wzbogacenie go o porcję tłuszczu. Wybrać możemy zarówno masło, jak i olej — zależnie od preferencji.

Dlaczego pierogi się nie lepią? Ciasto jest sztywne

Twarde ciasto z mąki i wody może rozklejać się podczas gotowania. Niektóre kucharki starają się zapobiec takiej sytuacji już na etapie przyrządzania masy. Dodają jeszcze jeden składnik — tłuszcz. Na każdy kilogram uniwersalnej mąki pszennej jest to 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju.

Takie ciasto jest bardziej miękkie i elastyczne, dzięki czemu połączenie jego brzegów nie jest już, aż tak trudne. Przyrządzone pierogi zachowują swój kształt podczas gotowania i są niezwykle delikatne.

Ciasto bez tłuszczu też będzie się kleić

Możliwe jest przygotowanie odpowiednio elastycznej masy ze składników podstawowych. Wymaga to jednak pewnej wprawy. Dodatek większej ilości mąki czy jajka mogą pomóc, lecz potrafią utwardzić ciasto i utrudnić jego zlepianie.

Dlatego też należy stopniowo wlewać dobrze ciepłą wodę do mąki, cały czas mieszając składniki. W ten sposób dodamy tylko niezbędną ilość produktu, a ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na pierogi. Szczególnie polecamy prosty patent na wegańskie ruskie z tofu zamiast twarogu. Być może skusi was też aromatyczna i sycąca wersja z soczewicą.

Wiemy, dlaczego pierogi się nie lepią
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: