Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciocia Stasia zdradziła przepis na szynkę w aksamitnym sosie. Na jej obiad czeka cała rodzina

Ciocia Stasia zdradziła przepis na szynkę w aksamitnym sosie. Na jej obiad czeka cała rodzina

Pyszna szynka w sosie
canva/gbh007

Szynka w sosie skusi niejednego amatora soczystego pieczystego. Wieprzowina podana z aromatycznym, pieczeniowym sosem wzbogaconym o marchew i suszone morele smakuje znakomicie. Prosty przepis cioci Stasi umili niejedno rodzinne spotkanie.

Jeśli zastanawiacie się co podać na obiad, przepis cioci Stasi może okazać się pomocny. Jej szynka w sosie jest aromatyczna, delikatna i sycąca. Idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Musicie spróbować.

Przepis na pyszną szynkę w sosie

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej

  • 1 szklanka warzywnego wywaru

  • 2 marchewki

  • 1 duża cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 4-5 suszonych moreli

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • po płaskiej łyżeczce tymianku, rozmarynu i cząbru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszną szynkę w sosie? Przepis cioci Stasi jest niezawodny

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Szynkę oprószamy solą i pieprzem, a potem obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie. Zajmie to około 2 minuty na stronę. Następnie mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego.

Dodajemy obraną i pokrojoną marchew, suszone morele, czosnek w łupinie oraz pokrojoną cebulę. Wlewamy bulionem i dodajemy przyprawy w kawałku oraz zioła. Pieczemy przez 90 minut, po czym przenosimy mięso na talerz.

Z naczynia wyjmujemy ziele angielskie i listki laurowe, resztę przelewamy do rondelka i blendujemy. Jeśli sos jest rzadki, zagęszczamy go mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku i polewamy nim ułożone na półmisku porcje szynki. Danie podajemy z ziemniakami z wody. Smacznego.

Wskazówka: suszone zioła zawsze warto zastąpić świeżymi gałązkami aromatycznych roślin. Obowiązkowo wyjmujemy je przed blendowaniem sosu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne pieczone mięsa. Szczególnie polecamy prosty patent na karkówkę pieczoną z dodatkiem cebuli. Być może skusi Was też pyszny indyk w morelowym sosie.

Szynka w sosie jest pyszna
canva/Roxiller

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: