Zanim wrzucisz jajka, dodaj 1 składnik. Skorupki nie będą pękać
Jajka potrafią sprawiać nam niezbyt miłe niespodzianki. Niestety zdarza się, że pękają. Jak gotować jajka, by temu zapobiec? Jest na to prosty i sprawdzony sposób.
Ugotuj jajka bez problemów
Jajka są ważnym elementem naszej diety. Zapewniają nam niezłą porcję białka i są źródłem witamin takich jak: A, E, D, K i B12. Bogate są też w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jajka są też smaczne i często przyrządzane nie tylko na śniadanie. Gotowanie jajek wydaje się proste.
Jednak potrafi sprawić czasem pewne trudności. Skorupki jajek pękają. Jak gotować jajka ? Pękaniu skorupek zapobiegnie pewien dodatek, który trafi do wody . Jajka na twardo wyjdą, jak trzeba. Będą pełne smaku, czyli takie jak oczekujemy.
Jak gotować jajka, by skorupki nie pękały?
Skorupki jajek wpływają pod wpływem zmiany temperatury. Gdy zimne jajka wprost z lodówki włożymy do wody, to skorupka nie wytrzymuje. Warto dać chwilę “odpocząć” jajkom. Wyjmijmy je 30 minut przed gotowaniem. Temperatura pokojowa dobrze im zrobi. Oprócz tego należy sięgnąć po sprawdzony sposób, który zapobiegnie pękaniu skorupek.
Chodzi o to, by do wody wlać odrobinę octu . Wystarczy zaledwie łyżeczka dodana do wody przed gotowaniem jajek . Ocet spowoduje zakwaszenie wody i wzmocnienie skorupek jajek. Tak ugotowane jajka na twardo będą dobrze się prezentowały i tak samo smakowały.
Czy można jeść pęknięte jajka?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można jeść jajko , którego skorupka pękła podczas gotowania. Należy pamiętać, by jajka były ugotowane . Pęknięte jajka nie mogą być jedzone na surowo. Gotowane, czy smażone są jak najbardziej zdatne do spożycia.
Pamiętajmy, by jeść tylko świeże jajka. Jeśli mamy wątpliwości co do niej, to warto przeprowadzić prosty test. Do szklanki z wodą włóż jajko. Gdy wypływa na powierzchnię, to jest zepsute. Natomiast, gdy opada na dno, to jest świeże . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić ziemniaki faszerowane mięsem. Polecaliśmy też przepis na znakomitą sałatkę gyros.
Źródło: haps.pl