Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Ocet – co to jest? Podstawowe informacje

Ocet to potoczna nazwa wodnego roztworu kwasu octowego, uzyskiwanego w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma ostry zapach i kwaśny smak. Stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa, ale przez wzgląd na swoje właściwości antyseptyczne bywa wykorzystywany jako środek odkażający. Doskonale sprawdza się jako składowa domowych środków do czyszczenia kuchni czy łazienki, a także niektórych artykułów kuchennych (na przykład deski do krojenia). Podkreślić trzeba, że ocet zawiera w sobie jedynie szczątkowe ilości alkoholu, nieprzekraczający 0,3%.

Jakie są rodzaje octu?

Ocet uzyskuje się w wyniku fermentacji alkoholowej, a więc bazę dla takiego działania stanowić muszą produkty zawierające cukier. Najczęściej do tego celu używa się rozmaitych owoców, jednak popularne jest także tworzenie octu na bazie ryżu, kokosów czy miodu. To właśnie przez pryzmat produktu bazowego z którego ocet jest wytwarzany możemy podzielić go na rodzaje.

Najpopularniejszym rodzajem octu jest ocet winny, popularny w sztuce kulinarnej jako przyprawa do sałatek i surówek. Do innych rodzajów octu należy ocet owocowy, ocet spirytusowy, ocet piwny, ocet słodowy (z brzeczki słodowej) oraz ocet z melasy. Szczególnym rodzajem octu jest ocet z esencji octowej, otrzymywany przez rozwodnienie chemiczne rzeczonej esencji lub czystego kwasu octowego.

Czy ocet jest zdrowy?

Ocet spożywany w zbyt dużych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia człowieka – spożywanie go w większej ilości niż jedna łyżeczka dziennie może doprowadzić do problemów żołądkowych, takich, jak bóle brzucha czy nudności. 

Niemniej, ocet od wielu lat służył ludziom jako środek profilaktyczny – pełnił na przykład rolę pierwszego na świecie środka antyseptycznego. Dziś wiadomym jest, że ocet może zapobiegać zakwaszeniu organizmu i obniżać poziom cholesterolu we krwi, pobudza apetyt i wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw. Wedle niektórych doniesień, ocet jabłkowy pomaga schudnąć.

Niemniej jednak, wszystkie właściwości zdrowotne octu nie są dostatecznie dobrze opisane przez naukę – warto zatem z odpowiednią rezerwą podchodzić do mądrości ludowych na jego temat.

Pokaż więcej

napój na niestrawność
21.12.2023 13:16 Mama zawsze na święta robi dla taty ten napój. W tym roku poproszę też o porcję dla siebie

Przed nami Boże Narodzenie i suto zastawione stoły wigilijne. Znakomite świąteczne potrawy w nadmiarze mogą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości. Z niestrawnością doskonale poradzi sobie specyfik, który wiele osób stosuje w swojej kuchni. Zrobicie z niego napój na niestrawność. 

woda
19.12.2023 16:58 Babcia Bronia dodawała go do wody i piła po Wigilii. Nic lepszego nie wymyślono na przejedzenie

Świąteczne potrawy zawsze smakują i aż proszą się o dokładkę. Czasem na jednej się nie kończy, a stąd już tylko krok do przejedzenia. Jak sobie poradzić z jego nieprzyjemnymi skutkami? Babcia Bronia do wody dodawała składnik, który pomagał w powrocie do formy.

racuchy
07.12.2023 18:30 To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu

Racuchy to dla wielu z nas smak beztroskiego dzieciństwa. Jednak, co zrobić, by smakowały jak danie z tamtych czasów i nie piły tłuszczu? Jest na to sprawdzony sposób. Jeden dodatek sprawia, że racuchy wychodzą po prostu idealnie.

Gessler przestrzega przed śledziami z niepewnego źródła
01.12.2023 22:30 Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu

"Bez śledzia Wigilii nie ma i każdy czeka na tego idealnego" – przekonuje Magda Gessler w jednym z nagrań, które opublikowała w internecie. "Ale ostatnio w śledziach są same porażki" – dodaje szybko i wskazuje na jedną z nich.

Rosół z octem
18.11.2023 16:16 Babcia zawsze na niedzielę gotowała taki rosół. Intensywny smak zapewniał mu 1 niepozorny dodatek

Niedzielny rosół w wielu domach jest już regułą. Moja babcia zawsze przyrządzała go z dodatkiem, który nie każdemu wyda się oczywisty. Dobrze wiedziała, że to właśnie on nadawał zupie niesamowitego smaku. Dostałam przepis i wypróbowałam go sama.

Marynowane grzyby
18.10.2023 10:25 Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób. 

warzywa z rosołu
24.09.2023 10:11 To najlepszy pomysł na warzywa z rosołu. Korzystam z niego od dawna, mąż zawsze chce dokładkę

Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.

Czyszczenie czajnika obierkami ziemniaka
17.09.2023 13:07 Wrzuć obierki ziemniaków do czajnika i zagotuj wodę. Pozbędziesz się uporczywego problemu

Czysty czajnik bez kamienia jest gwarancją smacznych i zdrowych napojów. O stan urządzenia można zadbać na wiele sposobów, ale jeden jest wyjątkowo skuteczny. Zakłada wykorzystanie obierek ziemniaka. 

Ocet Ewy Wachowicz z kombuchy
01.09.2023 21:36 Niebywałe, z czego Wachowicz robi ocet. Zapomnij o jabłkach

Ocet Ewy Wachowicz jest nietuzinkowy. Miss Polski przyrządza go z herbaty, którą poddaje fermentacji z udziałem japońskiego grzybka kombucha. Efekty jakie uzyskuje są znakomite. 

Przepis na domowy ser
30.08.2023 13:46 Wlej ocet do gorącego mleka i wymieszaj. Nie uwierzysz co się stanie, efekt nie mieści się w głowie

Przepis na domowy ser przyda się każdemu. Proste wykonanie i niska cena sprawiają, że warto pokusić się o jego zrobienie. Można sporo zaoszczędzić, a smak jest znakomity. Spróbujecie?

jak prawidłowo myć lodówkę?
27.08.2023 18:07 Zapomnij o szronie i lodzie w lodówce. Wystarczy znać 1 sztuczkę. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam

Lodówka może uprzykrzyć nam życie. Konkretnie chodzi o szron, który się w niej pojawia. Nasuwa się pytanie, jak myć lodówkę, by służyła nam jak najlepiej i jak najdłużej? Okazuje się, że pomocna jest tu jedna sztuczka. Teraz żałuję, że wcześniej o niej nie wiedziałam.

zdrowy domowy ocet
26.08.2023 17:45 Działa cuda na trawienie i zawiera masę cennych substancji. Ten zdrowy specyfik z uwielbianego owocu zrobisz bez trudu w domu

Wydajesz w aptece krocie na kupne suplementy? Niepotrzebnie, wszystko, czego potrzebujesz, łatwo i tanio przyrządzisz w domu. Od pewnego czasu dużą popularność zdobywają rozmaite octy owocowe. Założymy się jednak, że tego jeszcze nie znacie.

jak pozbyć się moli spożywczych?
21.08.2023 18:14 Gdy w mojej kuchni pojawiły się mole, z pomocą przyszła babcia. Jej domowy specyfik zdziałał cuda, efekt jest powalający

Mole spożywcze potrafią być prawdziwym utrapieniem. Kiedy znalazłam je w szafce kuchennej, przez długi czas nie mogłam ich wytępić. Postanowiłam wypytać babcię, jak pozbyć się moli spożywczych. Jak zwykle miała dla mnie najlepsze rozwiązanie.

czyszczenie przypalonej patelni
19.08.2023 16:09 Zapomnij o szorowaniu przypalonej patelni. Wyczyścisz ją w dużo prostszy sposób, 3 niezbędne składniki i tak masz już w kuchni

Masz problem z doczyszczeniem przypalonej patelni? Zapomnij o żmudnym szorowaniu i stosowaniu chemicznych środków. Znamy najlepsze sposób na to, jak wyczyścić przypaloną patelnię. Potrzebujesz zaledwie 3 prostych składników ze swojej kuchennej szafki. 

Ocet z obierek ogórka
11.08.2023 20:22 Moja mama nigdy nie wyrzucała obierków z ogórków. Robiła z nich zamiennik ulubionego produktu

Obierasz ogórki przed marynowaniem? Nie wyrzucaj ich skórek. Moja mama zawsze zachowywała je do zrobienia znakomitej alternatywy octu jabłkowego. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Warto spróbować. 

śliwki w occie
06.08.2023 19:57 Nikt nie robi śliwek w occie jak siostra Anastazja. Mamy przepis, który zachwycił tysiące osób

Rusza sezon na śliwki i warto sięgać po te owoce, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przetwory ze śliwek nie mają sobie równych. Polecamy przepis na doskonałe śliwki w occie od siostry Anastazji. Ten wyjątkowy przepis zachwycił tysiące osób. 

Surówka z białej kapusty po chińsku
02.08.2023 21:02 Surówka z kapusty będzie lepsza niż z chińskiej restauracji. Wystarczy pamiętać o 1 dodatku

Surówka z białej kapusty po chińsku odmieni niejeden obiad. Prosta kompozycja za sprawą octu ryżowego będzie smakowała niczym propozycja z najlepszej restauracji. Z naszym przepisem wykonanie nie sprawi wam trudu. Musicie spróbować.

przepis na paprykę konserwową
01.08.2023 09:23 Ten przepis na paprykę konserwową dostałam od kochanej babci. Prosto i bez pasteryzowania

Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.

mizeria
31.07.2023 10:32 Siostra pokazała mi jak zrobić mizerię po warszawsku. Najchętniej jadłabym ją codziennie

Popularnym i lubianym dodatkiem do letnich obiadów jest mizeria. Smaczna i prosta w przygotowaniu często trafia na nasze stoły. Polecamy mizerię po warszawsku. Dodanie do niej jednego składnika wpływa na oryginalny smak tej surówki. Spróbuj koniecznie tego przepisu. 

mizeria
18.07.2023 20:38 Żadna śmietana. Wachowicz zalewa mizerię szalenie zdrowym produtem

Mizeria pasuje nie tylko do letnich obiadów. Lubimy ją jeść bez względu na porę roku. Zwykle dodajemy do niej śmietanę. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inny produkt. To niezwykle zdrowa alternatywa dla tłustej śmietany. 

biszkopt
14.07.2023 12:35 Moja kochana babcia zdradziła mi sekret idealnego biszkoptu. Zawsze dodawała 1 składnik

Czy lubicie biszkopt? Warto go przygotowywać, bo stanowi świetną bazę do przyrządzenia innych ciast. Można wykorzystać do nich owoce lub krem. Jednak co zrobić, by biszkopt był idealny? Moja babcia zdradziła mi sekret tego puszystego ciasta.

biszkopt
09.07.2023 19:14 Znajomy cukiernik pokazał mi, co wlewa do biszkoptu. Nie mogłam uwierzyć, efekt wręcz zachwyca

Biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzania wielu ciast i tortów. Co jednak zrobić, by był puszysty i wysoki? Okazuje się, że jeden produkt, który nie kojarzy nam się z wypiekami- działa cuda. Dzięki niemu biszkopt zachwyca lekkością i puszystością. 

ogórki
06.07.2023 11:28 Zapomnij o kiszonych. Charakterne ogórki krokodylki to dopiero przysmak

Ogórki krokodylki są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Charakteryzuje je ostry i oryginalny smak. To połączenie pikantnego smaku z wyborną słodyczą. Warto wypróbować przepis na te smaczne ogórki.

mizeria z octem
06.07.2023 08:29 Podpatrzyłam w restauracji patent na mizerię. Teraz smakuje mi 100 razy lepiej

Mizeria jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Orzeźwia i nadaje smaku. Jest zdrowa i doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami. Dodanie odrobiny octu do mizerii sprawia, że smakuje jak z najlepszej restauracji. Warto wypróbować ten przepis. 

Bosacka wydała opinię o truskawkach
27.06.2023 08:37 "To mit, fejk internetowy, nieprawda". Bosacka apeluje do wszystkich. Chodzi o truskawki

Bosacka powiedziała prawdę o truskawkach. Rozprawiła się z rozpowszechnianymi informacjami dotyczącymi mycia tych owoców. Okazuje się, że namaczanie ich w wodzie z sodą to jedna wielka ściema, za którą nie stoją żadne badania naukowe.

przedłużanie świeżości truskawek
18.06.2023 16:17 Wymieszaj w proporcji 5:1 i zanurz truskawki. Szybko nie zgniją i nie spleśnieją

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Jak jednak można przedłużyć świeżość owoców, jeśli nie zostaną zjedzone tuż po zakupie? Aby dłużej pozostały apetyczne i bez oznak psucia, warto przepłukać je w wodzie z octem. Dzięki temu będą się dobrze przechowywać przez znacznie dłuższy czas.

ogórki
17.06.2023 18:14 Przenigdy nie wyrzucaj obierków po ogórkach. Odstraszysz nimi ogrodowego szkodnika

Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.

Ogórki po kartusku
11.06.2023 15:20 Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki po kartusku są 100 razy lepsze

Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.