Ocet to potoczna nazwa wodnego roztworu kwasu octowego, uzyskiwanego w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma ostry zapach i kwaśny smak. Stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa, ale przez wzgląd na swoje właściwości antyseptyczne bywa wykorzystywany jako środek odkażający. Doskonale sprawdza się jako składowa domowych środków do czyszczenia kuchni czy łazienki, a także niektórych artykułów kuchennych (na przykład deski do krojenia). Podkreślić trzeba, że ocet zawiera w sobie jedynie szczątkowe ilości alkoholu, nieprzekraczający 0,3%.
Ocet uzyskuje się w wyniku fermentacji alkoholowej, a więc bazę dla takiego działania stanowić muszą produkty zawierające cukier. Najczęściej do tego celu używa się rozmaitych owoców, jednak popularne jest także tworzenie octu na bazie ryżu, kokosów czy miodu. To właśnie przez pryzmat produktu bazowego z którego ocet jest wytwarzany możemy podzielić go na rodzaje.
Najpopularniejszym rodzajem octu jest ocet winny, popularny w sztuce kulinarnej jako przyprawa do sałatek i surówek. Do innych rodzajów octu należy ocet owocowy, ocet spirytusowy, ocet piwny, ocet słodowy (z brzeczki słodowej) oraz ocet z melasy. Szczególnym rodzajem octu jest ocet z esencji octowej, otrzymywany przez rozwodnienie chemiczne rzeczonej esencji lub czystego kwasu octowego.
Ocet spożywany w zbyt dużych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia człowieka – spożywanie go w większej ilości niż jedna łyżeczka dziennie może doprowadzić do problemów żołądkowych, takich, jak bóle brzucha czy nudności.
Niemniej, ocet od wielu lat służył ludziom jako środek profilaktyczny – pełnił na przykład rolę pierwszego na świecie środka antyseptycznego. Dziś wiadomym jest, że ocet może zapobiegać zakwaszeniu organizmu i obniżać poziom cholesterolu we krwi, pobudza apetyt i wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw. Wedle niektórych doniesień, ocet jabłkowy pomaga schudnąć.
Niemniej jednak, wszystkie właściwości zdrowotne octu nie są dostatecznie dobrze opisane przez naukę – warto zatem z odpowiednią rezerwą podchodzić do mądrości ludowych na jego temat.
Pokaż więcej
Ten specyfik musi znaleźć się w twojej diecie. Bogaty jest w witaminy i można wykorzystać go na wiele sposób. Ten znakomity produkt możesz przygotować w łatwy sposób w domu. Właściwości oraz instrukcję, jak go zrobić poznasz właśnie w tym artykule.
Początek września to idealny moment na przygotowanie przeróżnych przetworów z naszych, polskich śliwek. Z owoców możemy zrobić dżem, konfiturę, czy sok. Moją ulubioną wersją są śliwki w occie, jakie robiła moja babcia. Korzenna nuta pasuje tutaj rewelacyjnie.
Muszki owocówki są nie lada utrapieniem w kuchni. Pojawiają się nagle, ale jak się okazje, można równie szybko się ich pozbyć. Wszystko za sprawą tego skutecznego sposobu. Wykorzystaj go w swoim domu.
Dwa proste sposoby na udrożnienie odpływu, które nie wymagają specjalistycznego detergentu. Świetnie poradzą sobie nawet bezpieczne produkty. Oszczędzamy dzięki nim czas i pieniądze.
Jajka potrafią sprawiać nam niezbyt miłe niespodzianki. Niestety zdarza się, że pękają. Jak gotować jajka, by temu zapobiec? Jest na to prosty i sprawdzony sposób.
Mole potrafią skutecznie zatruć nam życie. Niszczą żywność w domowej spiżarni, a walka z nimi nie jest prosta. Jednak istnieje sposób na mole, który pozwoli się z nimi skutecznie rozprawić. Zrobisz to dzięki produktowi, który na pewno masz w swoim domu.
Czyszczenie desek do krojenia to kwestia nie tylko estetyki, ale przede wszystkim higieny. Jak robić to najlepiej? Jest kilka niezawodnych sposobów, które możemy zastosować do przywrócenia drewnianym deskom świetności. Znajdziesz je w poniższym tekście.
Mole w kuchni to uciążliwy problem, z którym boryka się wielu z nas i ja również. Okazuje się, że istnieje naturalny i skuteczny sposób na pozbycie się tych nieproszonych gości – wrotycz. Ta roślina, choć powszechnie spotykana, posiada niezwykłe właściwości odstraszające, które mogą okazać się zbawienne w domowej walce z molami spożywczymi.Zastosowałem go u siebie i niemal od razu zauważyłem gigantyczną poprawę. Liczba moli zmniejszyła się co niezwykle mnie ucieszyło. Niżej zdradzam wam, w jaki sposób wykorzystałem działanie wrotyczu w mojej kuchni.
Kanoniczna dla zestawu przetworów kuchni polskiej śliwka w occie to nietypowy przysmak. Oto niezawodny przepis na tę słodko-kwaśną przekąskę.
Bezpieczny dla zdrowia detergent domowej roboty pomoże pozbyć się przykrych zapachów z w kuchni i udrożnić zlew. Wystarczy połączyć trzy rzeczy, które zazwyczaj mamy pod ręką.
Jak pozbyć się oponki z brzucha? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Sposób, który polecamy, jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim skuteczny. Wypróbuj go, a odchudzanie przyniesie oczekiwany rezultat.
Do kanapek, do deski serów, koreczków, do dań z grilla. Marynowany czosnek jest jednym z tych przetworów, które robię każdego roku. Przetwory robiłam już z wielu przepisów, jednak czosnek przyrządzony według sposobu siostry Anastazji zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Marynowane ząbki to mistrzostwo świata.
Muszki owocówki pojawiły się w twojej kuchni? Atakują nie tylko owoce, ale też inne produkty, a przez nie ulegają zepsuciu. Dlatego poznaj sposób na muszki owocówki i pozbądź się ich raz na zawsze. Domowa metoda jest skuteczna i zaskakująco łatwa.
Ocet to niezwykle wszechstronny produkt. Pełni nie tylko funkcje spożywcze, jak go zazwyczaj kojarzymy, lecz także skutecznie czyści wiele rzeczy. Jednak nie do wszystkiego należy go stosować. Wystarczy jeden błąd i wyrzucisz w błoto kilka tysięcy złotych.
O rozmaitych tajemnych składnikach rosołu słyszy się tak często, że wydaje się, jakby idealny przepis był pilnie strzeżoną tajemnicą. Tak jednak nie jest. Ale nie wszystkie sztuczki, które stosują wybitni kucharze, wprowadzamy w życie na co dzień. Do rosołu dodaję łyżkę popularnego produktu. W ten sposób wydobywam z niego cały smak i aromat.
Łyżka octu dodana do garnka rosołu potrafi bardzo zmienić oblicze tej potrawy. Wiedzą o tym kucharze i nie często stosują ten tajemny składnik. Sprawdzamy dlaczego.
Kamień z wody może być w naszych kuchniach prawdziwym utrapieniem. Jednak na radzenie sobie z nim są proste i szybkie metody, które nie wymagają użycia toksycznej chemii. Jeśli jeszcze ich nie znacie, koniecznie wypróbujcie.
Niedomyte naczynia i wydobywający się nieprzyjemny zapach to znak, że twoja zmywarka potrzebuje solidnego czyszczenia. Produkty ze sklepu nie przyniosą takiego efekty jak domowy sposób. Poznaj go, a przekonasz się, że czyszczenie zmywarki jeszcze nigdy, nie było tak łatwe.
Nie możesz doczyścić zalegającego na okapie tłuszczu? Zwykłe produkty chemiczne są bez szans. Poznaj sprawdzony sposób, a czyszczenie okapu nigdy nie było prostsze. Zrobisz to za pomocą środków, które na pewno masz w domu.
Czy w twojej kuchni zalęgły się mole spożywcze? Istnieje prosty domowy trik, z którym pozbędziesz się tego szkodnika bardzo szybko. Poznaj sposób, a już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty ze sklepu ogrodniczego.
Jajka przyrządzamy często, niektórzy nawet codziennie. Śniadanie bez nich dla wielu jest nie do pomyślenia. Po gotowaniu zostają skorupki, z którymi zwykle nie ma co zrobić — dlatego lądują w koszu na śmieci.Nie trzeba ich jednak wcale wyrzucać. Można zalać je octem, aby sporządzić skuteczny nawóz dla roślin, pokruszyć i wyczyścić garnki, a nawet wykorzystać jako dodatek do kawy. Zastosowań tego “odpadku” jest dużo i niżej zdradzam je wszystkie.
Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.
Muszki owocówki to letni problem niejednej gospodyni. Atakują nie tylko owoce, ale i warzywa. Niełatwo pozbyć się z ich, bo atakują całymi blagami. Istnieje jednak skuteczny sposób, który przygotujesz ze składników dostępnych w każdej kuchni.
Popularny napój na upały jest szkodliwy dla człowieka, pomimo że pije go każdy z nas. Rad udzieliła znana z mediów społecznościowych zielarka. Dowiedz się, o jaki napój chodzi i dlaczego jest aż tak szkodliwy dla ciała. Nie będziesz w stanie uwierzyć, że jest aż tak niebezpieczny.
Szukasz inspiracji na surówkę? Poznaj przepis na tę, która smakuje jak ta z chińskiej restauracji. Wszystko za sprawą jednego dodatku. Dowiedz się, jak ją zrobić i podaj ją na obiad. Smak zachwyci całą rodzinę, a surówka zamieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę.
Produkt, który masz w kuchni możesz zastosować w ogrodzie. Pomoże roślinom pięknie rosnąć, ale rozwiąże też uciążliwe problemy, z którymi borykają się działkowcy i ogrodnicy. Dzięki niemu pozbędziesz się niechcianych gości. Czy już wiesz o co chodzi?
Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem dla ogrodników i działkowców. Wypijają soki z roślin, uszkadzają młode pędy i liście. Teraz rozprawisz się z nimi raz na zawsze. Składniki, które zwalczą mszyce, masz w swojej kuchni.
Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś.