Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj żółtko z jogurtem i dodaj do rosołu. To poezja smaku, co z tego wychdzi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.09.2024 22:00

Wymieszaj żółtko z jogurtem i dodaj do rosołu. To poezja smaku, co z tego wychdzi

zupa jogurtowa
fot. youtube.com/TureckiSklep

Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.

Zupa krem z miętą

Połączenie mięty i jogurtu to specyfika Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Tym razem nie chodzi jednak o sos tzatziki, ale o treściwą turecką zupę z ryżem. Przygotowujemy ją na bazie rosołu, ale w trakcie szybkiego i łatwego gotowania zupełnie zmienia on swoje oblicze.

Zupa taka jest lekkostrawna i tak treściwa, że starczy za cały lekki obiad. Jest treściwa dzięki zastosowaniu zagęstnika z jogurtu, mąki i żółtka jajka. Podobnie jak nasze lane kluski, kombinacja taka zmienia rosół w gęsty płyn.

masa jogurtowa na zupę
fot. youtube.com/TureckiSklep
Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie

Zupa z miętą

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Turecki sklep. Użyta tam została suszona mięta. Jeśli zastosujemy świeżą, pamiętajmy, by dodać jej ok. połowę więcej.

Składniki

  • 1,5 l rosołu
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 duże opakowanie gęstego jogurtu
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżka mięty suszonej lub 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki

Zupa turecka

Ryż dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy jajeczną masę.

W misce mieszamy jogurt z żółtkami. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mąkę. Przyprawiamy miętą, solą i pieprzem. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. 

Masę jogurtową hartujemy dwiema chochlami gorącego rosołu. Rozprowadzamy i przelewamy jogurt do zupy. Gotujemy, aż ryż będzie miękki.

Na patelni na minimalnym ogniu rozpuszczamy masło. Podgrzewamy, aż zacznie się pienić – może nawet lekko się przypalić. Dodajemy paprykę i mieszamy, by dobrze się rozprowadziła. Zupę przyprawiamy do smaku, rozlewamy na talerze i przyprawiamy maślanym sosem.

Wypróbuj też przepisy na zdrową surówkę z kiszonej kapusty i kopytka bez ziemniaków od Ani Lewandowskiej.

zupa turecka z sosem
fot. youtube.com/TureckiSklep