Zapiekanka inna niż wszystkie. Główny składnik - soczewica
Szukacie szybkiego, smacznego i jednocześnie sycącego dania na obiad dla całej rodziny? Nasz nowy przepis na pyszną zapiekankę z soczewicą z pewnością przypadnie wam do gustu. Wyjątkowa kompozycja warzyw i przypraw, którą podać możecie w dwóch wariantach, z pewnością skradnie wasze serca.
Inspirowana indyjską potrawą biryani zapiekanka z soczewicą to miła odmiana od klasycznych specjałów z ziemniakami lub makaronem . Zdrowe i smaczne warzywne połączenie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Z naszymi wskazówkami zapiekankę przygotujecie zarówno w wersji mięsnej, jak i wegańskiej. Spróbujecie?
Przepis na aromatyczną zapiekankę z soczewicą
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa z indyka
-
2 łyżki oliwy
-
pół średniej cebuli
-
3 ząbki czosnku
-
1/3 pora
-
2 średnie marchewki
-
1 niewielka pietruszka
-
3 szklanki wrzątku
-
200 g ryżu długoziarnistego
-
1 szklanka czerwonej soczewicy
-
1 puszka pomidorów
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
pół łyżeczki ostrej papryki
-
1 łyżeczka mielonej kolendry
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego
-
1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
natka pietruszki lub świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę siekamy, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, a pora w półplasterki. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy a niej cebulę oraz pora.
Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa przesuwamy na bok, uzupełniamy tłuszcz na patelni i obsmażamy mięso. W międzyczasie wsypujemy przyprawy, czyli słodką i ostrą paprykę, mieloną kolendrę, kmin rzymski oraz koper włoski. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki w garnku mieszamy. Dodajemy do nich marchewkę oraz pietruszkę i smażymy wszystko około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlewamy wrzątek i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Wsypujemy ryż i opłukaną czerwoną soczewicę.
Zagotowujemy zawartość garnka, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Ponownie doprowadzamy danie do wrzenia , a następnie przykrywamy garnek pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy je do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie garnek wyjmujemy i pozostawiamy potrawę pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Następnie otwieramy naczynie i podajemy danie. Najlepiej smakuje posypane świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
-
W wersji wegańskiej mięso zastąpić można pokruszonym tofu naturalnym lub wędzonym. Przygotowujemy dokładnie tak samo jak mięso.
-
Innym zamiennikiem mięsa będzie granulat sojowy. Jeśli się na niego zdecydujemy, etap podsmażania pomijamy , a granulat namaczamy przez kwadrans w wodzie lub bulionie. Do garnka dodajemy go wraz z pomidorami.
-
Wasz garnek nie nadaje się do umieszczenia w piekarniku? Żaden problem. Wykorzystajcie naczynie żaroodporne z pokrywkę i też się uda.
-
Jeżeli pomidory z puszki są kwaśne, warto dodać do potrawy trochę cukru lub innego słodzika . Zbalansuje on nieprzyjemny smak warzywa.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku