Smakosze.pl
Zapiekanka ziemniaczana

canva/Atide, Getty Images

Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

22 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy.

Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Kawa z kurkumą

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

CZYTAJ DALEJ

Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 10 ziemniaków

  • 2 papryki

  • 1 cebula

  • szklanka śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 200 g sera

  • pół łyżeczki papryki słodkiej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki, umycia ich wodą i wrzucenia do wrzącej wody. Gotuj je przez 10-15 minut, wyłów i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go odrobiną oleju i ułóż 1 warstwę ziemniaków. Posyp je przyprawami.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Po paru minutach wrzuć mięso, dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.

Na ziemniakach na dnie ułóż mięso z warzywami, a na wierzchu ułóż ostatnią warstwę ziemniaków. Posyp je przyprawami. W miseczce wymieszaj starty ser ze śmietaną i jajkami. Zalej sosem zapiekankę i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz ją przez 30-40 minut. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka. Ten tekst wyjawia, do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki - ciepłej czy zimnej?

Zapiekanka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/styxclick, Getty Images

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pieczone ziemniaki pełne aromatu

Przepisy

Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Czytaj więcej >
Kapuśniak z młodej kapusty według Darii Ładochy

Przepisy

Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie

Czytaj więcej >
Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

Przepisy

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica jest najlepsza

Przepisy

Doskonały patent na jedwabiście kremową jajecznicę. Pomoże sekretny składnik

Czytaj więcej >
śmietankowy deser

Przepisy

Zimny, kremowy i przepyszny. Przepis na śmietankowy deser idealny na lato

Czytaj więcej >