Smakosze.pl
Zapiekanka ziemniaczana

canva/Atide, Getty Images

Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy.

Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Kawa z kurkumą

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

CZYTAJ DALEJ

Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 10 ziemniaków

  • 2 papryki

  • 1 cebula

  • szklanka śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 200 g sera

  • pół łyżeczki papryki słodkiej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki, umycia ich wodą i wrzucenia do wrzącej wody. Gotuj je przez 10-15 minut, wyłów i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go odrobiną oleju i ułóż 1 warstwę ziemniaków. Posyp je przyprawami.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Po paru minutach wrzuć mięso, dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.

Na ziemniakach na dnie ułóż mięso z warzywami, a na wierzchu ułóż ostatnią warstwę ziemniaków. Posyp je przyprawami. W miseczce wymieszaj starty ser ze śmietaną i jajkami. Zalej sosem zapiekankę i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz ją przez 30-40 minut. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka. Ten tekst wyjawia, do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki - ciepłej czy zimnej?

Zapiekanka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/styxclick, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >