Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem. Szybki, smaczny obiad dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące danie dla całej rodziny? Możesz przygotować zapiekankę makaronową z mielonym mięsem. Warto dorzucić do niej trochę warzyw, dzięki czemu potrawa zyska apetyczniejszy wygląd i stanie się pożywniejsza. Nie musisz jednak kurczowo trzymać się przepisu - paprykę możesz zastąpić na przykład cukinią, marchewką. Danie i tak wyjdzie pyszne.
Zapiekanki to zawsze świetny pomysł na obiad. Przygotujemy je z podstawowych składników, które mamy w domu. Nie wymagają też dużego nakładu pracy i czasu, więc możemy je zrobić w nawet najbardziej pracowity dzień. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest niezwykle sycąca i smaczna.
Do zapiekanki przygotujmy sos śmietanowo-serowy z serka topionego. Sos doskonale połączy się z resztą składników. Nie możemy zapomnieć również o żółtym serze, którym posypujemy całe danie. Może to być klasyczna gouda lub wyraźny parmezan. Całą zapiekankę posypmy solidnie świeżą natką pietruszki, która doda aromatu.
Do zapiekanki wykorzystajmy ulubiony makaron, mogą to być przykładowo kokardki, świderki, czy makaron penne. Makaron przed pieczeniem musimy ugotować al dente, tak, by pozostał lekko twardawy. Inaczej po upieczeniu zrobi się zbyt miękki i niesmaczny.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Szybki obiad dla całej rodziny
Składniki:
-
250 g makaronu, np. kokardki, penne, świderki
-
400 g mięsa mielonego wieprzowego
-
1 czerwona papryka
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
kawałek sera żółtego w kostce do posypania zapiekanki
-
natka pietruszki
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
łyżeczka papryki słodkiej
-
pieprz, sól
-
oliwa z oliwek
Składniki na sos serowo- śmietanowy:
-
200 g śmietanki 30%
-
duży ząbek czosnku
-
90 g sera topionego
-
łyżeczka sosu sojowego jasnego
-
sól, pieprz
Jak zrobić szybki i tani obiad? Zapiekanka makaronowa będzie totalnym hitem
Posiekaj czosnek i cebulę, pokrój w kostkę paprykę. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż chwilę. Dodaj mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem, tymiankiem, papryką mieloną.
Gdy mięso się usmaży, dodaj pokrojoną paprykę, wlej niewielką ilość wody i duś na wolnym ogniu około 20 minut, co jakiś czas przemieszaj. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Zetrzyj żółty ser.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Przygotuj sos: przeciśnij przez praskę czosnek. Śmietanę przełóż do rondla, dodaj czosnek, ser topiony, sos sojowy i gotuj na najmniejszym ogniu, stale mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i przełóż połowę makaronu. Potem wyłóż podduszone mięso z papryką , przykryj je resztą makaronu. Potrawę polej sosem i oprósz startym serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika, piecz około 20 minut. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki. Przygotuj równie smaczną i prostą zapiekankę ziemniaczaną z sosem pieczarkowo- porowym oraz tartę z cukinii z serem feta .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jesienny sernik z dodatkiem dyni. Cudowna przyprawa podkręca jego smak
-
Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kwestiasmaku