Tarta z cukinią i serem feta. Lekki i pyszny obiad w sam raz na upały
Tarta z cukinią i serem feta to jedno z dań, do których będziesz często wracać. Warzywna tarta jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, jest lekka, ale pożywna, jest więc idealna w upalne dni, koniecznie musisz spróbować.
Tarta z cukinią jest totalnym hitem w mojej kuchni. Smakuje każdemu i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Do kruchego ciasta i nadzienia dodaję suszone oregano, które doskonale wzmacnia smak wszystkich składników. Tarta nabiera smaku, nadzienie staje się bardziej aromatyczne.
Nadzienie do tarty przygotowuję z cukinii, papryki, czosnku, cebulki i natki pietruszki. Na wierzch natomiast wylewam lekki sos z jajek i śmietanki, a na samą górę wykładam plastry cukinii, pomidorki koktajlowe, pietruszkę. Upieczona tarta jest tak smaczna, że mogłabym jeść ją dziennie.
Bardzo ważne jest wcześniejsze zapieczenie kruchego ciasta na tartę. Ciasto musi być obciążone fasolą lub grochem łuskanym, w przeciwnym razie wybrzuszy się podczas pieczenia. Groch studzę, wkładam do woreczka i wykorzystuję ponownie do obciążenia ciasta.
Pyszna tarta z cukinią i serem feta, nikt jej się nie oprze
Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
pół łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli
jajko
łyżka zimnej wody
groch łuskany lub fasola do obciążenia ciasta podczas pieczenia
oliwa do wysmarowania formy
Składniki na nadzienie:
2 średnie cukinie
papryka czerwona
cebula
2 ząbki czosnku
opakowanie sera feta
garść pomidorów koktajlowych
natka pietruszki
suszone oregano do smaku
sól, pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
Składniki na sos:
120 ml schłodzonej śmietany 30%
2 jajka
szczypta oregano
sól, pieprz
Jak zrobić obłędną tartę z cukinią i serem feta? Zniknie z talerzy błyskawicznie
Przygotuj ciasto: przesianą mąkę wsyp do miski, wbij jajko, dodaj sól, oregano, wodę, miękkie masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite, owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj nadzienie: z jednej cukinii odkrój kawałek, pokrój go w cienkie plasterki i odstaw. Resztę zetrzyj na tarce, oprósz solą. Paprykę pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki.
Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę, smaż kilka minut. Dodaj posiekany czosnek, startą cukinię, pół natki pietruszki i smaż na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, dopraw je solą, pieprzem i oregano, odstaw.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozprowadź na wysmarowanej oliwą formie, boki również oklej ciastem. Tartę przykryj papierem do pieczenia, wsyp groch, żeby je obciążyć i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15 minut. z opcją grzania góra- dół.
Po tym czasie wyjmij groch i dopiecz tartę jeszcze około 13 minut, aż się zarumieni, wyjmij z piekarnika. Przygotuj sos: śmietankę wymieszaj z jajkami, solą i oregano. Na upieczoną tartę wyłóż smażoną cukinię z papryką, następnie wylej sos.
Na górę poukładaj plasterki cukinii, pokrojony ser feta, pomidorki koktajlowe, całość oprósz solidnie natką pietruszki, skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.
Pomysł na równie pyszny obiad? Przygotuj grecką moussakę, czyli zapiekankę z bakłażanem. Doskonałym i szybkim daniem są również puszyste placki z cukinii, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa
Źródło: smaker