Smakosze.pl

zdjęcie własne

Tarta z cukinią i serem feta. Lekki i pyszny obiad w sam raz na upały

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Tarta z cukinią i serem feta to jedno z dań, do których będziesz często wracać. Warzywna tarta jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, jest lekka, ale pożywna, jest więc idealna w upalne dni, koniecznie musisz spróbować.

Tarta z cukinią jest totalnym hitem w mojej kuchni. Smakuje każdemu i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Do kruchego ciasta i nadzienia dodaję suszone oregano, które doskonale wzmacnia smak wszystkich składników. Tarta nabiera smaku, nadzienie staje się bardziej aromatyczne.

Nadzienie do tarty przygotowuję z cukinii, papryki, czosnku, cebulki i natki pietruszki. Na wierzch natomiast wylewam lekki sos z jajek i śmietanki, a na samą górę wykładam plastry cukinii, pomidorki koktajlowe, pietruszkę. Upieczona tarta jest tak smaczna, że mogłabym jeść ją dziennie.

Bardzo ważne jest wcześniejsze zapieczenie kruchego ciasta na tartę. Ciasto musi być obciążone fasolą lub grochem łuskanym, w przeciwnym razie wybrzuszy się podczas pieczenia. Groch studzę, wkładam do woreczka i wykorzystuję ponownie do obciążenia ciasta.

Pyszna tarta z cukinią i serem feta, nikt jej się nie oprze

Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g miękkiego masła

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • szczypta soli

  • jajko

  • łyżka zimnej wody

  • groch łuskany lub fasola do obciążenia ciasta podczas pieczenia

  • oliwa do wysmarowania formy

Składniki na nadzienie:
  • 2 średnie cukinie

  • papryka czerwona

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • opakowanie sera feta

  • garść pomidorów koktajlowych

  • natka pietruszki

  • suszone oregano do smaku

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek do smażenia

Składniki na sos:
  • 120 ml schłodzonej śmietany 30%

  • 2 jajka

  • szczypta oregano

  • sól, pieprz

Jak zrobić obłędną tartę z cukinią i serem feta? Zniknie z talerzy błyskawicznie

Przygotuj ciasto: przesianą mąkę wsyp do miski, wbij jajko, dodaj sól, oregano, wodę, miękkie masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite, owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotuj nadzienie: z jednej cukinii odkrój kawałek, pokrój go w cienkie plasterki i odstaw. Resztę zetrzyj na tarce, oprósz solą. Paprykę pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki.

Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę, smaż kilka minut. Dodaj posiekany czosnek, startą cukinię, pół natki pietruszki i smaż na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, dopraw je solą, pieprzem i oregano, odstaw.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozprowadź na wysmarowanej oliwą formie, boki również oklej ciastem. Tartę przykryj papierem do pieczenia, wsyp groch, żeby je obciążyć i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15 minut. z opcją grzania góra- dół.

Po tym czasie wyjmij groch i dopiecz tartę jeszcze około 13 minut, aż się zarumieni, wyjmij z piekarnika. Przygotuj sos: śmietankę wymieszaj z jajkami, solą i oregano. Na upieczoną tartę wyłóż smażoną cukinię z papryką, następnie wylej sos.

Na górę poukładaj plasterki cukinii, pokrojony ser feta, pomidorki koktajlowe, całość oprósz solidnie natką pietruszki, skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.

Pomysł na równie pyszny obiad? Przygotuj grecką moussakę, czyli zapiekankę z bakłażanem. Doskonałym i szybkim daniem są również puszyste placki z cukinii, smacznego.

Tarta z cukinią
zdjęcie własne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >