Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka z ziemniakami i kapustą. Pysznie sycące danie
canva/styxclick

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą. Pysznie sycące danie

21 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy oryginalną zapiekankę z ziemniakami i kapustą. Nasze pysznie sycące danie jest proste do przygotowania. Kapustę wystarczy poszatkować, podsmażyć na maśle, przełożyć plasterkami ziemniaków, zalać śmietaną i zapiec.

Dania z piekarnika mają wiele zalet. Są smaczne, dość lekkie dla żołądka i nie ma przy nich dużo pracy. Składniki wystarczy bowiem umieścić w żaroodpornym naczyniu i pozostawić na kilkadziesiąt minut w gorącym piekarniku.

Dziś zapraszamy was na proste i tanie danie bez dodatku mięsa. Naszą zapiekankę zrobimy bowiem z warzyw, jajek i śmietany. Nie będzie więc tłusta, za to lekka i bogata w błonnik. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kapustą

Składniki:

  • kawałek główki białej kapusty

  • 1 łyżka masła

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 50 dag ziemniaków

  • 300 ml śmietany

  • 3 jajka

  • gałka muszkatołowa

  • wędzona papryka (opcjonalnie)

  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczano-kapuścianej

Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj kapustę i zmiażdżone ząbki czosnku, duś aż kapusta zmięknie. Dopraw ją solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie talarki. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką. Możesz również dodać inne przyprawy. Znakomicie sprawdzą się zioła prowansalskie oraz wędzona papryka .

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Na jego dno wyłóż 1/3 ziemniaków, a potem połowę kapusty, znów połowę ziemniaków i resztę kapusty. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków. Całość zalej śmietaną z jajkami. Wierzch możesz posypać startym serem. Piecz ok. 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami , a także na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem .

canva/YelenaYemchuk
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy