Zapiekanka z ziemniakami i kapustą. Pysznie sycące danie
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy oryginalną zapiekankę z ziemniakami i kapustą. Nasze pysznie sycące danie jest proste do przygotowania. Kapustę wystarczy poszatkować, podsmażyć na maśle, przełożyć plasterkami ziemniaków, zalać śmietaną i zapiec.
Dania z piekarnika mają wiele zalet. Są smaczne, dość lekkie dla żołądka i nie ma przy nich dużo pracy. Składniki wystarczy bowiem umieścić w żaroodpornym naczyniu i pozostawić na kilkadziesiąt minut w gorącym piekarniku.
Dziś zapraszamy was na proste i tanie danie bez dodatku mięsa. Naszą zapiekankę zrobimy bowiem z warzyw, jajek i śmietany. Nie będzie więc tłusta, za to lekka i bogata w błonnik. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kapustą
Składniki:
-
kawałek główki białej kapusty
-
1 łyżka masła
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
50 dag ziemniaków
-
300 ml śmietany
-
3 jajka
-
gałka muszkatołowa
-
wędzona papryka (opcjonalnie)
-
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
-
sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczano-kapuścianej
Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj kapustę i zmiażdżone ząbki czosnku, duś aż kapusta zmięknie. Dopraw ją solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie talarki. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką. Możesz również dodać inne przyprawy. Znakomicie sprawdzą się zioła prowansalskie oraz wędzona papryka .
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Na jego dno wyłóż 1/3 ziemniaków, a potem połowę kapusty, znów połowę ziemniaków i resztę kapusty. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków. Całość zalej śmietaną z jajkami. Wierzch możesz posypać startym serem. Piecz ok. 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami , a także na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak szybko obrać jajka na twardo? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
-
Prosty przepis na domowe jagodzianki z ciasta drożdżowego. Pyszny sezonowy deser
Źródło: olgasmile