Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najtańsza zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami. Niedrogi obiad dla całej rodziny
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.05.2022 12:40

Najtańsza zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami. Niedrogi obiad dla całej rodziny

zapiekanka
canva/etorres69

Mamy dla was pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Jest nim najtańsza zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami. Prezentowane danie przygotujecie prosto, szybko i za grosze. A po wyjęciu z piekarnika wszystkich skusi swoim grzybowym aromatem.

Dania z piekarnika mają wiele zalet. Przede wszystkim są lżej strawne niż smażone, po które sięgamy bardzo często. Poza tym są proste do zrobienia i nie wymagają zbytnio naszej uwagi. Mięso, rybę czy zapiekankę wystarczy wstawić do gorącego piekarnika, by po kilkudziesięciu minutach wyjąć pachnące danie gotowe do spożycia.

Zapiekanki zajmują wyjątkowe miejsce wśród dań z piekarnika, bo są dodatkowo ekonomiczne. Zwykle robi się je ze składników, które są akurat dostępne w domu. Mogą to być ziemniaki, makaron czy ryż, które wystarczy wzbogacić w kilka składników, zapiec i gotowe. Tak właśnie szybko i sprawnie zrobimy naszą dzisiejszą zapiekankę.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z serem i pieczarkami?

Składniki:

  • 40 dag grubszego makaronu, np. świderki, rurki, kokardki

  • 50 dag pieczarek

  • 1 duża cebula

  • olej

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

  • ok. 20 dag startego żółtego sera, np. mozzarella

  • keczup

  • sól, pieprz

Przygotowanie makaronowej zapiekanki

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, osącz, wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Pieczarki oczyść, opłucz, osącz, pokrój w plasterki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, co jakiś czas mieszając. Dodaj pieczarki, przesmaż, duś całość, aż odparuje nadmiar wody.

Do pieczarek dodaj przecier pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj, duś jeszcze kilka minut na niedużym ogniu.

Pieczarki z cebulą dodaj do makaronu, wymieszaj. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Przełóż do niego połowę makaronu. Polej go keczupem i posyp połową sera.

Wyłóż pozostały makaron i znów polej go keczupem i pozostałym serem. Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj całość ok. 45 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę z ziemniaków i kalafiora, a także na zapiekankę makaronową z mielonym mięsem.

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/AtnoYdur Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis