Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami. Obiad za grosze
Zapiekanka ziemniaczana należy do grupy potraw, które można wykonać niskim kosztem oraz niewielkim nakładem pracy. Zapiekanka z poniższego przepisu charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, czego zasługą jest dodanie jedynie 1 łyżki ziół prowansalskich. Zapach unoszący się z piekarnika sprawi, że domownicy nie będą mogli się doczekać obiadu.
Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla głodomorów, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu na gotowanie. Połączenie soczystego mięsa mielonego z pełnymi smaku pieczarkami sprawia, że każdy kęs jest idealny.
Radzimy wykorzystać do dzisiejszej zapiekanki ser o mocnym smaku i zapachu. Zwykła gouda, choć idealna do kanapek, może zostać przykryta innymi smakami.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki:
-
800 g mielonego mięsa
-
1,3 kg ziemniaków
-
1 cebula
-
1 jajko
-
100 g sera
-
szklanka śmietany 18%
-
szklanka bulionu
-
5 ząbków czosnku
-
300 g pieczarek
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
sól
-
pieprz
-
olej
-
masło
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Pokrój je w plasterki o takiej samej grubości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni na złoty kolor. Pod koniec dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 2 minuty i zdejmij z patelni.
Na tą samą patelnie wyłóż mięso i smaż je, aż uzyskasz ładny brązowy kolor na większości kawałków. Dodaj do niego umyte i posiekane pieczarki, cebulę oraz czosnek. Smaż, aż woda odparuje z patelni.
Zetrzyj ser, śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i bulionem. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i układaj w niej kolejno ziemniaki, mięso, sos, aż do wyczerpania składników. Wierzch posyp tartym serem. Wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około godzinę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
-
Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku. Łatwy, szybki i tani obiad
Źródło: beszamel.se.pl