Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami. Obiad za grosze
canva/zia_shusha, Getty Images

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami. Obiad za grosze

6 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zapiekanka ziemniaczana należy do grupy potraw, które można wykonać niskim kosztem oraz niewielkim nakładem pracy. Zapiekanka z poniższego przepisu charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, czego zasługą jest dodanie jedynie 1 łyżki ziół prowansalskich. Zapach unoszący się z piekarnika sprawi, że domownicy nie będą mogli się doczekać obiadu.

Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla głodomorów, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu na gotowanie. Połączenie soczystego mięsa mielonego z pełnymi smaku pieczarkami sprawia, że każdy kęs jest idealny.

Radzimy wykorzystać do dzisiejszej zapiekanki ser o mocnym smaku i zapachu. Zwykła gouda, choć idealna do kanapek, może zostać przykryta innymi smakami.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa

  • 1,3 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 100 g sera

  • szklanka śmietany 18%

  • szklanka bulionu

  • 5 ząbków czosnku

  • 300 g pieczarek

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • masło

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Pokrój je w plasterki o takiej samej grubości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni na złoty kolor. Pod koniec dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 2 minuty i zdejmij z patelni.

Na tą samą patelnie wyłóż mięso i smaż je, aż uzyskasz ładny brązowy kolor na większości kawałków. Dodaj do niego umyte i posiekane pieczarki, cebulę oraz czosnek. Smaż, aż woda odparuje z patelni.

Zetrzyj ser, śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i bulionem. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i układaj w niej kolejno ziemniaki, mięso, sos, aż do wyczerpania składników. Wierzch posyp tartym serem. Wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około godzinę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.

Zapiekanka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy