Smakosze.pl Przepisy Zapomniany przepis na cudowny staropolski krupnik
canva/Dar1930, Getty Images

Zapomniany przepis na cudowny staropolski krupnik

18 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Krupnik jawi się w naszych wspomnieniach jako zupa z dzieciństwa, której wiele dzieci nie było w stanie zdzierżyć. Dzisiaj tęskno nam jednak do dawnych smaków, dlatego prezentujemy przepis na krupnik staropolski. Receptura ta pozwala stworzyć esencjonalną i gęstą zupę, która rozgrzeje każdego.

Krupnik w swojej tradycyjnej wersji wymaga użyciu dobrego jakościowo bulionu mięsnego, który zawiera dużo kolagenu oraz smaku. Bez niego krupnik nie uzyska głębi smaku, która jest jego ogromną zaletą.

Innymi aspektami tej zupy, z których jest bardzo znana, jest kleistość i konsystencja. Odpowiada za nie kasza jęczmienna, która podczas gotowania oddaje skrobię do bulionu, nadając daniu wspaniałej faktury.

Przepis na krupnik staropolski

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych

  • 200 g kaszy jęczmiennej

  • 7 ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 1 seler

  • 1 por

  • 1 litr rosołu

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od oczyszczenia żeberek z błon i żyłek, pokrój je na kawałki po dwie kostki i wrzuć je do garnka. Zalej zimną wodą, postaw na gazie i doprowadź do wrzenia. Podczas gotowania zbieraj szumowiny zbierające się na powierzchni płynu.

Po kilkunastu minutach zmniejsz ogień, dorzuć umyte i obrane warzywa (poza kartoflami), przykryj garnek pokrywką i gotuj do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę.

Z garnka wyjmij mięso i warzywa, uzupełnij wyparowaną wodę bulionem, wrzuć ziemniaki oraz kaszę. Gotuj, aż oba produkty będą miękkie. Mięso obierz z kości i wrzuć do zupy wraz z pokrojoną marchewką. Podawaj ze świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać zupę kalafiorową z dodatkiem dyni i kurkumy. Ten tekst wyjawia przepis na rozgrzewającą zupę cebulową.

Krupnik

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wedrowkipokuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy