Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę
Jesteś rozdarty między pączkami a faworkami? Mamy trzecią, najlepszą propozycję. Postaw na pulchne i apetyczne taratuszki. Frykasy z ciasta kefirowego dosłownie rozpływają się w ustach.
Taratuszki to swego rodzaju puszyste faworki. Popularne są zwłaszcza za naszą wschodnią granicą. Znajdziesz w nich równocześnie kształt faworków jak i miękkie ciasto rodem z pączków. Lepszego połączenia nikt nie wymyślił.
Przygotowanie taratuszek jest dziecinnie proste. Wystarczy zagnieść ciasto i usmażyć je na oleju. Taratuszki przez włożeniem na tłuszcz zawija się tak samo, jak faworki. Z takim przepisem poradzi sobie każdy.
Przepis na taratuszki, czyli alternatywę dla pączków i faworków
Składniki:
-
400 g kefiru
-
1 jajko
-
3 łyżki cukru
-
3 łyżki roztopionego masła
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 cukier wanilinowy
-
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania
Konkurencja dla pączków i faworków, czyli taratuszki krok po kroku
Do dużej miski wlej kefir, dodaj sodę, jajko, sól, oraz oba rodzaje cukru . Następnie do tego samego naczynia przesiej mąkę na taratuszki . W niewielkim rondelku rozpuść masło i także dołóż je do składników .
Zawartość miski wyrób na jednolite ciasto . Jeśli jest zbyt klejące, podsyp delikatnie dodatkową porcja mąki . Prawidłowo wyrobiona masa powinna być miękka i dosyć elastyczna . Włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęła .
Po upływie tego czasu ciasto na taratuszki podziel na 2 równe części . Każdą z nich cienko rozwałkuj. Uzyskany płat podziel na paski, jak do faworków . Na koniec każdy pasek natnij przez środek i wywiń przez powstały otwór .
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Taratuszki smaż na tłuszczu do momentu, aż napęcznieją i zarumienią się . Usmażone egzemplarze odsączaj na ręczniku papierowym .
Największy konkurent pączków najlepiej smakuje udekorowany cukrem pudrem . Taratuszki są dużo lepszym smakołykiem, niż oszukane tanie pączki . Wielbicielom faworków przypadnie do gustu ta receptura .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny
-
Całe życie źle jadłeś ziemniaki. Dietetyk wskazał najlepszy sposób
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Smaki Katriny