Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę
Screen z filmu na kanale YouTube Smaki Katriny

Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę

15 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jesteś rozdarty między pączkami a faworkami? Mamy trzecią, najlepszą propozycję. Postaw na pulchne i apetyczne taratuszki. Frykasy z ciasta kefirowego dosłownie rozpływają się w ustach.

Taratuszki to swego rodzaju puszyste faworki. Popularne są zwłaszcza za naszą wschodnią granicą. Znajdziesz w nich równocześnie kształt faworków jak i miękkie ciasto rodem z pączków. Lepszego połączenia nikt nie wymyślił.

Przygotowanie taratuszek jest dziecinnie proste. Wystarczy zagnieść ciasto i usmażyć je na oleju. Taratuszki przez włożeniem na tłuszcz zawija się tak samo, jak faworki. Z takim przepisem poradzi sobie każdy.

Przepis na taratuszki, czyli alternatywę dla pączków i faworków

Składniki:

  • 400 g kefiru

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki roztopionego masła

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 cukier wanilinowy

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania

Konkurencja dla pączków i faworków, czyli taratuszki krok po kroku

Do dużej miski wlej kefir, dodaj sodę, jajko, sól, oraz oba rodzaje cukru . Następnie do tego samego naczynia przesiej mąkę na taratuszki . W niewielkim rondelku rozpuść masło i także dołóż je do składników .

Zawartość miski wyrób na jednolite ciasto . Jeśli jest zbyt klejące, podsyp delikatnie dodatkową porcja mąki . Prawidłowo wyrobiona masa powinna być miękka i dosyć elastyczna . Włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęła .

Po upływie tego czasu ciasto na taratuszki podziel na 2 równe części . Każdą z nich cienko rozwałkuj. Uzyskany płat podziel na paski, jak do faworków . Na koniec każdy pasek natnij przez środek i wywiń przez powstały otwór .

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Taratuszki smaż na tłuszczu do momentu, aż napęcznieją i zarumienią się . Usmażone egzemplarze odsączaj na ręczniku papierowym .

Największy konkurent pączków najlepiej smakuje udekorowany cukrem pudrem . Taratuszki są dużo lepszym smakołykiem, niż oszukane tanie pączki . Wielbicielom faworków przypadnie do gustu ta receptura .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Smaki Katriny

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy