Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Rosół często gości na naszych stołach. Tradycyjnie zupę serwuje się z makaronem jajecznym lub ryżem. Niektórzy podają ją także z ziemniakami. Kasza jaglana jest mniej popularna, choć jej dodatek sprawia, że danie staje się niezwykle sycące i przyjemne. Podpowiadamy jak przygotować ulubiony wywar w tej nietypowej odsłonie.
Rosół z kaszą jaglaną spodoba się każdemu amatorowi kuchni polskiej. Dobre przygotowane ziarno jest delikatne w smaku i wprost rozpływa się w ustach. Warto skusić się na talerz smakowitej i sycącej zupy z jej dodatkiem.
Przepis na doskonały rosół z kaszą jaglaną
Składniki:
-
4 podudzia z kurczaka
-
1,5 litra bulionu warzywnego
-
1 większa cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 średnia marchewka
-
1 niewielka pietruszka
-
100 g suchej kaszy jaglanej
-
1 pęczek natki pietruszki
-
2-3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie rosołu z kaszą jaglaną:
Bulion warzywny podgrzewamy w większym garnku. Gdy zawrze, dodajemy do niego kurczaka i gotujemy około 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z płynu i zdejmujemy je z kości.
Marchewkę i pietruszkę myjemy. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebule i czosnek pozbawiamy łupin, a następnie siekamy je. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Szklimy na nim cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek.
Po chwili warzywa przenosimy do garnka z rosołem. Startą marchew i pietruszkę podsmażamy na tej samej patelni przez 3 minuty. Wrzucamy je do zupy wraz z opłukaną kaszą jaglaną. Gotujemy danie przez kwadrans. Zupę gotuje przez 15 minut na małym ogniu.
Na koniec wsypujemy posiekana natkę pietruszki. Ciepły rosół doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Podajemy z pokrojonym, gotowanym w rosole kurczakiem. Smacznego.
Więcej pomysłów na dania z kaszą jaglana znajdziecie na naszej stronie. Polecamy szczególnie ten pyszny przepis na kotlety z dodatkiem kalafiora oraz słodką wersję przyrządzaną na mleku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
-
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
-
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: beszamel.se