Pyszna i pożywna jaglanka na mleku. Proste śniadanie
Jaglanka jest pyszną śniadaniową alternatywą dla płatków kukurydzianych czy owsianki. Pyszne ciepłe danie wymaga zaledwie dwóch składników, by je przygotować. Jeśli macie w kuchni mleko i kaszę, koniecznie spróbujcie. Smakołyk jest wyborny, sycący i przyjemnie rozgrzewa.
Do jaglanki możecie podejść podobnie jak do owsianki. Wybierając dodatki według własnych upodobań i nastroju, za każdym razem stworzycie nieco inne śniadanie. Posiłek można przygotować zarówno w wersji słodkiej — jak proponujemy w przepisie — jak i wytrawnej. W tej drugiej po prostu zamieniamy cukier na przyprawy dopasowane do słonych dodatków. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą jaglankę na mleku
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
250 ml mleka
cukier w ilości do smaku (opcjonalnie)
świeże lub mrożone owoce (opcjonalnie)
ulubione orzechy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie o niewielkich oczkach. Płuczemy ją starannie do czasu, aż woda przestanie się pienić. W garnku zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego opłukane ziarno.
Gotujemy na małym ogniu przez 12 do 15 minut. W tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn. Wyłączamy ją i odstawiamy jeszcze na 5 minut pod przykryciem. Słodzimy, jeśli mamy na to ochotę. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówki:
Jaglanka uda się również wtedy, gdy przygotujecie ją na innym płynie. Możecie wykorzystać wodę, napój roślinny, a nawet sok owocowy. Jeżeli zamienicie mleko, danie będzie wegańskie.
Nie pomijajcie etapu płukania kaszy jaglanej. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy się nieprzyjemnej goryczki z ziaren.
Wytrawną wersję jaglanki można wykonać, dodając do kaszy dowolne warzywa np. grillowane szparagi, duszony szpinak czy suszone pomidory. Też będzie smacznie.
Jaglankę można — lecz nie trzeba — posłodzić. Cukier można zastąpić syropem klonowym, ksylitolem czy stewią — wedle uznania. Pamiętajcie tylko, że miód nie jest wegański, a dodawanie go do gorących płynów powoduje, że traci swoje prozdrowotne właściwości.
Źródło zdjęcia: canva/Karisssa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujwstylueko