Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna i pożywna jaglanka na mleku. Proste śniadanie

Pyszna i pożywna jaglanka na mleku. Proste śniadanie

Pyszna i pożywna jaglanka na mleku
canva/minadezhda, Getty Images

Jaglanka jest pyszną śniadaniową alternatywą dla płatków kukurydzianych czy owsianki. Pyszne ciepłe danie wymaga zaledwie dwóch składników, by je przygotować. Jeśli macie w kuchni mleko i kaszę, koniecznie spróbujcie. Smakołyk jest wyborny, sycący i przyjemnie rozgrzewa.

Do jaglanki możecie podejść podobnie jak do owsianki. Wybierając dodatki według własnych upodobań i nastroju, za każdym razem stworzycie nieco inne śniadanie. Posiłek można przygotować zarówno w wersji słodkiej — jak proponujemy w przepisie — jak i wytrawnej. W tej drugiej po prostu zamieniamy cukier na przyprawy dopasowane do słonych dodatków. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą jaglankę na mleku

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej

  • 250 ml mleka

  • cukier w ilości do smaku (opcjonalnie)

  • świeże lub mrożone owoce (opcjonalnie)

  • ulubione orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie o niewielkich oczkach. Płuczemy ją starannie do czasu, aż woda przestanie się pienić. W garnku zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego opłukane ziarno.

Gotujemy na małym ogniu przez 12 do 15 minut. W tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn. Wyłączamy ją i odstawiamy jeszcze na 5 minut pod przykryciem. Słodzimy, jeśli mamy na to ochotę. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jaglanka uda się również wtedy, gdy przygotujecie ją na innym płynie. Możecie wykorzystać wodę, napój roślinny, a nawet sok owocowy. Jeżeli zamienicie mleko, danie będzie wegańskie.

  • Nie pomijajcie etapu płukania kaszy jaglanej. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy się nieprzyjemnej goryczki z ziaren.

  • Wytrawną wersję jaglanki można wykonać, dodając do kaszy dowolne warzywa np. grillowane szparagi, duszony szpinak czy suszone pomidory. Też będzie smacznie.

  • Jaglankę można — lecz nie trzeba — posłodzić. Cukier można zastąpić syropem klonowym, ksylitolem czy stewią — wedle uznania. Pamiętajcie tylko, że miód nie jest wegański, a dodawanie go do gorących płynów powoduje, że traci swoje prozdrowotne właściwości.

Jaglanka stanowi pyszne i pożywne śniadanie
Jaglanka stanowi pyszne i pożywne śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko