Zapomnij o mięsie. Ekspresowe carpaccio zrobisz z popularnego warzywa
Carpaccio z buraków jest wyśmienitą zimną przekąską. W porównaniu do swojego mięsnego odpowiednika, dłużej zachowa świeżość, a do tego trafi w gusta wszystkich gości. Wykwintne danie z dodatkiem wyrazistych składników będzie ozdobą każdego stołu.
Do przyrządzenia carpaccio z buraków najlepiej użyć kupnych gotowanych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz energię na gotowanie czy pieczenie. W taki sposób potrawę możesz przygotować nawet w 20 minut. To doprawdy imponujący wynik.
Przepis na eleganckie carpaccio z buraków
Składniki:
-
3 ugotowane buraki
-
duża garść rukoli
-
1/2 szklanki orzechów włoskich
-
kawałek sera typu parmezan
Składniki na dressing:
-
1 łyżka octu balsamicznego lub sosu balsamico
-
3 łyżki oliwy
-
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować wykwintne carpaccio z buraków?
Warzywa do carpaccio z buraków pokrój na bardzo cienkie plasterki . Najwygodniej użyć do tego szatkownicy do warzyw lub odpowiednio szerokiej obieraczki . Uzyskane w ten sposób kawałki warzywa rozkładaj równomiernie na dużych talerzach .
Rukolę opłucz oraz osusz . Rozłóż ją na plastrach buraków. Aby zachować estetyczny wygląd potrawy, na brzegach pozostaw widoczną część warzyw .
Orzechy do carpaccio z buraków podpraż na suchej patelni . Trzymaj je na ogniu do momentu, aż zaczną wydzielać intensywny aromat . Wtedy odstaw je do ostudzenia, a następnie posiekaj .
W osobnej miseczce przygotuj sos do carpaccio z buraków . Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwa, dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki starannie ze sobą połącz za pomocą rózgi kuchennej .
Na rozłożone carpaccio z buraków z rukolą zetrzyj na grubej tarce parmezan . Posyp potrawę orzechami, a na koniec polej całość przygotowanym sosem . Carpaccio z buraków podawaj od razu po przyrządzeniu . Wielbiciele mięsa będą zachwyceni wołową wersją carpaccio . Sałatka z burakiem i słonym serem zadowoli każdego gościa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz kalafior, mąkę i jajko? Sięgnij jeszcze po 1 napój, a wyczarujesz z nich sylwestrową przekąskę
-
Ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Imprezowa przekąska na ciepło lub zimno
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama