Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mięsie. Ekspresowe carpaccio zrobisz z popularnego warzywa
Canva / rlat

Zapomnij o mięsie. Ekspresowe carpaccio zrobisz z popularnego warzywa

31 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Carpaccio z buraków jest wyśmienitą zimną przekąską. W porównaniu do swojego mięsnego odpowiednika, dłużej zachowa świeżość, a do tego trafi w gusta wszystkich gości. Wykwintne danie z dodatkiem wyrazistych składników będzie ozdobą każdego stołu.

Do przyrządzenia carpaccio z buraków najlepiej użyć kupnych gotowanych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz energię na gotowanie czy pieczenie. W taki sposób potrawę możesz przygotować nawet w 20 minut. To doprawdy imponujący wynik.

Przepis na eleganckie carpaccio z buraków

Składniki:

  • 3 ugotowane buraki

  • duża garść rukoli

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • kawałek sera typu parmezan

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub sosu balsamico

  • 3 łyżki oliwy

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować wykwintne carpaccio z buraków?

Warzywa do carpaccio z buraków pokrój na bardzo cienkie plasterki . Najwygodniej użyć do tego szatkownicy do warzyw lub odpowiednio szerokiej obieraczki . Uzyskane w ten sposób kawałki warzywa rozkładaj równomiernie na dużych talerzach .

Rukolę opłucz oraz osusz . Rozłóż ją na plastrach buraków. Aby zachować estetyczny wygląd potrawy, na brzegach pozostaw widoczną część warzyw .

Orzechy do carpaccio z buraków podpraż na suchej patelni . Trzymaj je na ogniu do momentu, aż zaczną wydzielać intensywny aromat . Wtedy odstaw je do ostudzenia, a następnie posiekaj .

W osobnej miseczce przygotuj sos do carpaccio z buraków . Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwa, dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki starannie ze sobą połącz za pomocą rózgi kuchennej .

Na rozłożone carpaccio z buraków z rukolą zetrzyj na grubej tarce parmezan . Posyp potrawę orzechami, a na koniec polej całość przygotowanym sosem . Carpaccio z buraków podawaj od razu po przyrządzeniu . Wielbiciele mięsa będą zachwyceni wołową wersją carpaccio . Sałatka z burakiem i słonym serem zadowoli każdego gościa .

Canva / pixelshot
Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy