Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Masz kalafior, mąkę i jajko? Sięgnij jeszcze po 1 napój, a wyczarujesz z nich sylwestrową przekąskę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.12.2022 15:18

Masz kalafior, mąkę i jajko? Sięgnij jeszcze po 1 napój, a wyczarujesz z nich sylwestrową przekąskę

kalafior w cieście
Canva / nobtis

Mamy prawdziwy hit, jeśli chodzi o sylwestrowe przekąski. Nasza propozycja jest bezmięsna, chrupiąca i po prostu pyszna. Mowa zaskakującym o kalafiorze w cieście. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników z dodatkiem jasnego piwa.

Wykonanie chrupiącego kalafiora w cieście jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim różyczki kalafiora. Potem pozostaje jedynie smażenie i już można ten świetny poczęstunek stawiać na stół. Kalafiora w cieście najlepiej podawać z pikantnym oraz czosnkowym sosem.

Przepis na złocistego kalafiora w cieście

Składniki:

  • 1 główka kalafiora średniej wielkości

  • 2/3 szklanki mąki

  • 2/3 szklanki jasnego piwa

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

  • olej do smażenia

Smakowity kalafior w cieście krok po kroku

Warzywo na kalafiora w cieście oczyść i podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Cząstki kalafiora wrzuć na wrzątek i gotuj przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź warzywo i odstaw na chwilę na bok.

W misce przygotuj ciasto do kalafiora. Wbij jajko, dodaj mąkę oraz jasne piwo. Dorzuć również sól i pieprz. Całość starannie wymieszaj do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.

Różyczki warzywa obtaczaj równomiernie w przygotowanej masie. Kalafiora w cieście smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, aby dokładnie zakrywał całe dno patelni.

Różyczki obsmażaj na złoty kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu odsącz je delikatnie za pomocą papierowego ręcznika. Kalafiora w cieście podawaj od razu po zdjęciu z patelni, w towarzystwie ulubionych sosów. Popularne warzywo smażone w cieście smakuje wyśmienicie. Szybka szarlotka na kruchym spodzie idealnie osłodzi sylwestrową noc.

Canva / Yana Gayvoronskaya
Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: