Ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Imprezowa przekąska na ciepło lub zimno
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/1920/30i0_Yux8yi6_Wfwyb_Cx_Xq3j_slimaczki_z_ciasta_francuskiego_5722926104.png)
Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do prostych i efektownych przekąsek. Nie inaczej ma się sprawa z apetycznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w try miga, nawet na ostatnią chwilę.
Do przygotowania smakowitych ślimaczków z ciasta francuskiego potrzebujesz kilku prostych składników. Ulubiony ser i wędlina nadadzą się do tego w sam raz. Do tego chrupiące warzywa i odrobina popularnego sosu. Palce lizać.
Przepis na błyskawiczne ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
10-12 plastrów salami
5-6 plastrów sera żółtego
1/3 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Jak zrobić proste i szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego?
Płat ciasta rozwiń płasko na blacie. Posmaruj je jednolicie ketchupem oraz musztardą delikatesową. Sosy posyp połową ilości przetartych w dłoniach ziół.
Przygotuj warzywa do ślimaczków z ciasta francuskiego. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w półplasterki.
Na przygotowanym spodzie poukładaj równomiernie wszystkie składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego. Zacznij od sera, następnie wyłóż salami, warzywa, wierzch posyp pozostałą ilością ziół. Przy krawędzi ciasta zostaw odrobine wolnego miejsca, aby mogło bez przeszkód się skleić.
Ciasto razem z dodatkami zawiń w rulon, zaczynając od krótszego boku. Powstałą roladę pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. Uzyskane ślimaczki z ciasta francuskiego układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ślimaczki z ciasta francuskiego piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Przekąski wyjmij z piekarnika, kiedy ciasto ładnie i równomiernie się zarumieni. Przed podaniem odstaw do przestudzenia. Z ciasta francuskiego możesz wyczarować również wytrawną przekąskę. Domowe ciasto francuskie nie ma przed nami tajemnic.
![Canva / DawidKasza](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/UebIMPnYkCkMqJZ2UPjoq/1c791afe8982396ca361f636700a4200/ciasto_francuskie.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Imprezowy, pikantny barszcz czerwony. Błyskawicznie rozgrzeje i doda energii
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)