Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Imprezowa przekąska na ciepło lub zimno
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.12.2022 13:36

Ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Imprezowa przekąska na ciepło lub zimno

ślimaczki z ciasta francuskiego
Canva / Jan Mach

Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do prostych i efektownych przekąsek. Nie inaczej ma się sprawa z apetycznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w try miga, nawet na ostatnią chwilę.

Do przygotowania smakowitych ślimaczków z ciasta francuskiego potrzebujesz kilku prostych składników. Ulubiony ser i wędlina nadadzą się do tego w sam raz. Do tego chrupiące warzywa i odrobina popularnego sosu. Palce lizać.

Przepis na błyskawiczne ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego

  • 10-12 plastrów salami

  • 5-6 plastrów sera żółtego

  • 1/3 czerwonej papryki

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej

  • 1 łyżka pikantnego ketchupu

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

Jak zrobić proste i szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego?

Płat ciasta rozwiń płasko na blacie. Posmaruj je jednolicie ketchupem oraz musztardą delikatesową. Sosy posyp połową ilości przetartych w dłoniach ziół.

Przygotuj warzywa do ślimaczków z ciasta francuskiego. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w półplasterki.

Na przygotowanym spodzie poukładaj równomiernie wszystkie składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego. Zacznij od sera, następnie wyłóż salami, warzywa, wierzch posyp pozostałą ilością ziół. Przy krawędzi ciasta zostaw odrobine wolnego miejsca, aby mogło bez przeszkód się skleić.

Ciasto razem z dodatkami zawiń w rulon, zaczynając od krótszego boku. Powstałą roladę pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. Uzyskane ślimaczki z ciasta francuskiego układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ślimaczki z ciasta francuskiego piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Przekąski wyjmij z piekarnika, kiedy ciasto ładnie i równomiernie się zarumieni. Przed podaniem odstaw do przestudzenia. Z ciasta francuskiego możesz wyczarować również wytrawną przekąskę. Domowe ciasto francuskie nie ma przed nami tajemnic.

Canva / DawidKasza
Canva / DawidKasza

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: