Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Carpaccio wołowe - doskonały przepis na wyjątkową przystawkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.01.2022 01:00

Carpaccio wołowe - doskonały przepis na wyjątkową przystawkę

Carpaccio wołowe
canva/Tetiana_Chudovska

Carpaccio wołowe to przepyszne danie w prawdziwie włoskim stylu. Cienkie plastry świeżej wołowiny podane z rukolą, kaparami, oliwą i cytryną to potrawa serwowana w najlepszych restauracjach, możesz przygotować ją jednak samodzielnie, będzie równie smaczna. Poznaj przepis na carpaccio wołowe, czyli włoską przystawkę z surowej polędwicy wołowej.

Polędwica wołowa to delikatne i smaczne mięso. Niezależnie od tego, czy przygotujesz z niej carpaccio, czy tatara, polędwica wołowa musi być najwyższej jakości i świeżości, ponieważ mięso w daniach podane jest zupełnie surowe. Tu poznasz przepis na tatara z kaparami, czyli pyszną przystawkę w stylu włoskim.

Świeża polędwica wołowa ma ładny, różowy, intensywny kolor. Blado różowe lub miejscami nawet żółte mięso nie jest już pierwszej świeżości, a spożyte na surowo może wywołać między innymi groźne zatrucie pokarmowe.

Włoskie carpaccio podaj z rukolą i kaparami, danie skrop oliwą i sokiem z cytryny, podaj z płatkami parmezanu i świeżą bagietką, a każdy będzie zachwycony wyjątkowym smakiem przystawki.

Wyśmienite carpaccio przygotujesz również z łosia, możesz także zrobić go w wersji wegańskiej- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić carpaccio z buraka z gruszką i orzechami, czyli lekką i elegancką przystawkę.

Przepis na carpaccio wołowe

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej

  • rukola

  • parmezan

  • kapary

  • oliwa z oliwek

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól morska

  • pieprz świeżo mielony

Dodatkowo:

  • świeża bagietka

  • cytryna pokrojona w ćwiartki

Jak zrobić carpaccio wołowe?

Polędwicę umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, zawiń mocno w rulon, całość owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę. Zamrożone mięso pokrój ostrym nożem w bardzo cienkie plastry, wyłóż je na talerz.

Oliwa z oliwek, cytryna, kapary i sól morka do carpaccio

Źródło zdjęcia: canva/KarpenkovDenis Na wierz połóż rukolę i kapary. Parmezan zetrzyj na płatki, połóż na daniu. Całość skrop sokiem z cytryny, oliwą, oprósz solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Carpaccio podaj z kawałkami cytryny i świeżym pieczywem. Smacznego.