Zapomnij o mleku. Inny dodatek do kawy sprawdzi się o niebo lepiej. Znajdziesz go w lodówce
Przedstawiamy prosty sposób na urozmaicenie porcji aromatycznej kawy. Kawa z jajkiem, bo o takiej mowa, jest doskonałą alternatywa dla słodzenia i zabielania napoju mlekiem. Słodka, puszysta pianka z kogla-mogla nie tylko świetnie smakuje, ale tez obłędnie wygląda.
Do przyrządzenia kawy z jajkiem idealnie nadadzą się żółtka jaj, które zostały po wykonaniu przepisów wymagających użycia samych białek. Dzięki temu zyskujemy nie tylko pyszny gorący napój, ale też zapobiegamy marnowaniu jedzenia. Nasza kawa z jajkiem ma same plusy.
Przepis na niezwykłą kawę z jajkiem
Składniki:
-
1 porcja mocnej kawy (espresso lub kawa rozpuszczalna zaparzona z podwójnej porcji)
-
1 żółtko
-
3 łyżeczki cukru
-
odrobina kakao do dekoracji
Jak zaparzyć obłędną kawę z jajkiem
Żółtko do kawy z jajkiem ubij z cukrem w kąpieli wodnej . W tym celu żółtko umieść w małej żaroodpornej miseczce . Miseczkę postaw na garnku z wrzącą wodą tak, aby naczynie nie dotykało jej powierzchni . Do żółtka dodawaj stopniowo cukier i ubijaj całość na puszystą piankę do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zaparz porcję mocnej kawy i przelej ją do większego kubka . Kawa z jajkiem będzie słodka dzięki dodatkowi kogla-mogla, wobec czego nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania jej . Na powierzchnię wyłóż ubitą piankę .
Powierzchnię pianki wyrównaj. Swoją kawę z jajkiem ozdób na wierzchu odrobiną kakao . Napojem najlepiej delektować się zaraz po przyrządzeniu . Niezwykłych wrażeń dostarczy również intensywna kawa korzenna . Nieoczywisty dodatek cytryny daje kawie wiele korzyści .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką
-
Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama