Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o śliwkach czy mięsie. Apetyczny farsz do knedli przygotujesz z pysznego warzywa
Canva / arfo

Zapomnij o śliwkach czy mięsie. Apetyczny farsz do knedli przygotujesz z pysznego warzywa

4 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kiedy myślimy o knedlach, oczami wyobraźni najczęściej widzimy ich słodką wersję ze śliwkami lub wytrawną- z nadzieniem mięsnym. Farsz do popularnych ziemniaczanych klusek może jednak przybierać różne oblicza. Poznajcie przepis na smakowite knedle z porem.

Farsz na knedle z porem przygotowujemy z dużym udziałem aromatycznych ziół oraz podsmażonej cebulki. Danie można zjeść w wersji wegetariańskiej, lub przygotować do niego apetyczną okrasę z boczku. Niezależnie od dokonanego wyboru, te ziemniaczane kluski wprost rozpływają się w ustach.

Przepis na oryginalne knedle z porem

Składniki na ciasto:

  • 7-8 średniej wielkości ziemniaków

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 1 por

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • sól do smaku

Niezwykle knedle z porem krok po kroku

Przygotuj farsz do knedli z porem. W tym celu cebulę obierz i drobno posiekaj . Z pora usuń zielone liście, a jego białą część pokrój w półplasterki . Oba warzywa włóż na patelnię na dobrze rozgrzane masło i podsmaż . Po ok. 5 minutach dodaj do warzyw zioła oraz sól i duś całość do miękkości .

Przygotuj ciasto na knedle z porem. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie . Miękkie warzywa odcedź i przeciśnij przez praskę . Dodaj mąkę, jajko, sól i wyrób całość na gładkie elastyczne ciasto .

Masę ziemniaczaną podziel na 12 równych części . Z każdej z nich uformuj zgrabny okrągły placek i nakładaj na środek porcję farszu. Knedle z porem zamykaj w formę zgrabnej kulki .

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli . Knedle z porem wrzucaj partiami i gotuj przez ok. 12 minut . Gotowe kluski odławiaj za pomocą łyżki cedzakowej . Z knedlami z porem wspaniale komponuje się okrasa z podsmażonego wędzonego boczku lub kleks kwaśnej śmietany . Przepis na klasyczne knedle ze śliwką znajdziesz tutaj . Twarogowe knedle według Okrasy są nie mniej smakowite .

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy