Knedle od Okrasy z twarogowym farszem - jarskie marzenie
Knedle kojarzą się większości osób z ciastem ziemniaczanym i ukrytą w środku śliwką. Jednak Karol Okrasa lubi łamać tradycyjne przepisy i proponuje wyjątkowe knedle z twarogowym farszem. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz już ziemniaków.
Ciasto na knedle robi się zwykle z gotowanych ziemniaków, można też z twarogu. Jednak Karol Okrasa proponuje je przygotować z fasoli. Dzięki temu ciasto, jak i całe knedle zyskają niepowtarzalny smak i będą pełne wartościowego białka. Zwłaszcza że wytrawne nadzienie przygotowuje z twarogu. Takie knedle zadowolą szczególnie jaroszy, ale posmakują na pewno wszystkim.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na knedle od Okrasy z twarogowym farszem — jarskie marzenie
Składniki:
na ciasto:
50 dag ugotowanej fasoli
2 jajka
15 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
olej do głębokiego smażenia
na farsz:
20 dag białego sera
1 cebula
2 łyżki śmietany
majeranek
ostra mielona papryka
gałązka mięty
sól, pieprz
Przygotowanie knedli z twarogowym farszem
Fasolę zblenduj z kilkoma łyżkami wody z gotowania. Dodaj 1 jajko, 4-5 łyżek mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną oraz pieprz i sól, wymieszaj gęste ciasto.
Ser pokrusz, dodaj do niego startą cebulę. Wymieszaj ze śmietaną, sporą ilością majeranku, a także papryką, solą, pieprzem i posiekanymi listkami mięty.
Ciasto podziel na 2-3 części. Podsypując je pozostałą mąką uformuj z niego wałki, pokrój je w plastry.
Każdy plaster ciasta rozpłaszcz na dłoni, na jego środku połóż trochę farszu, zlep brzegi, uformuj kulę.
W garnku rozgrzej olej. Knedle obtocz w mące, jajku i w tartej bułce. Kładź na rozgrzany olej i smaż na rumiano. Osącz je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną.
Jeśli chcesz poznać inne, ciekawe przepisy na knedle zapraszamy na naszą stronę. Koniecznie spróbuj knedli faszerowanych kurkami, a także knedli śliwkowych.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/YuliiyaMarchenko Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: rmf.rm