Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Knedle od Okrasy z twarogowym farszem - jarskie marzenie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.09.2021 02:00

Knedle od Okrasy z twarogowym farszem - jarskie marzenie

knedle
canva/bhofack2

Knedle kojarzą się większości osób z ciastem ziemniaczanym i ukrytą w środku śliwką. Jednak Karol Okrasa lubi łamać tradycyjne przepisy i proponuje wyjątkowe knedle z twarogowym farszem. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz już ziemniaków.

Ciasto na knedle robi się zwykle z gotowanych ziemniaków, można też z twarogu. Jednak Karol Okrasa proponuje je przygotować z fasoli. Dzięki temu ciasto, jak i całe knedle zyskają niepowtarzalny smak i będą pełne wartościowego białka. Zwłaszcza że wytrawne nadzienie przygotowuje z twarogu. Takie knedle zadowolą szczególnie jaroszy, ale posmakują na pewno wszystkim.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na knedle od Okrasy z twarogowym farszem — jarskie marzenie

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag ugotowanej fasoli

  • 2 jajka

  • 15 dag mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do głębokiego smażenia

na farsz:

  • 20 dag białego sera

  • 1 cebula

  • 2 łyżki śmietany

  • majeranek

  • ostra mielona papryka

  • gałązka mięty

  • sól, pieprz

Przygotowanie knedli z twarogowym farszem

Fasolę zblenduj z kilkoma łyżkami wody z gotowania. Dodaj 1 jajko, 4-5 łyżek mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną oraz pieprz i sól, wymieszaj gęste ciasto.

Ser pokrusz, dodaj do niego startą cebulę. Wymieszaj ze śmietaną, sporą ilością majeranku, a także papryką, solą, pieprzem i posiekanymi listkami mięty.

Ciasto podziel na 2-3 części. Podsypując je pozostałą mąką uformuj z niego wałki, pokrój je w plastry.

Każdy plaster ciasta rozpłaszcz na dłoni, na jego środku połóż trochę farszu, zlep brzegi, uformuj kulę.

W garnku rozgrzej olej. Knedle obtocz w mące, jajku i w tartej bułce. Kładź na rozgrzany olej i smaż na rumiano. Osącz je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną.

Jeśli chcesz poznać inne, ciekawe przepisy na knedle zapraszamy na naszą stronę. Koniecznie spróbuj knedli faszerowanych kurkami, a także knedli śliwkowych.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

knedle
knedle

Źródło zdjęcia: canva/YuliiyaMarchenko Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: rmf.rm

Zapraszamy na nasz Instagram