Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni, jest lepszy sposób. Wychodzą puszyste jak chmurka
Zapomnij o klasycznych naleśnikach. Poznaj sposób na puszyste naleśniki bez smażenia. Danie jest znakomite i z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie. Przygotowanie wymaga odrobinę cierpliwości i czasu, ale naprawdę warto je zrobić.
Naleśniki z historią
Przywykliśmy do tego, że naleśniki wymagają smażenia, ale okazuje się, że ta czynność jest zbędna w wypadku Dutch baby. Jest to rodzaj naleśników, które powstały w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku i nie wymagają smażenie, ponieważ są przygotowywane z pomocą piekarnika . Brzmi nieco zaskakująco, ale smak dania jest naprawdę rewelacyjny.
Z czasem naleśniki z piekarnika trafiły do Niemiec, gdzie do ciasta zaczęto dodawać kawałki jabłka. Poniżej znajdziesz przepis na te w wersji klasycznej, ale możesz nieco poeksperymentować, a z czasem będziesz przygotowywać je tak, jak smakują ci najbardziej.

Z czego składają się puszyste naleśniki?
Naleśniki Dutch baby pod względem składu prawie w ogóle nie różnią się od tych tradycyjnych. Oprócz jajek, mąki i mleka, należy dodać masło oraz gałkę muszkatołową. Przygotowując ciasto, należy zwrócić uwagę na proporcje. Jest to o tyle ważne, że dzięki temu naleśniki będą miały odpowiednią konsystencję. Składniki oraz ich ilość poznasz, po sprawdzeniu poniższej listy.
Dalsza cześć tekstu pod filmem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej

Przepis na naleśniki Dutch baby
Przygotowanie naleśników rozpocznij od zrobienia ciasta. Do miski wbij jajka i ubij je trzepaczką. Wlej mleko i energicznie wymieszaj składniki. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, kontynuując mieszanie. Na koniec wsyp gałkę muszkatołową. Wymieszaj składniki. Powstałe ciasto powinno być płynne i puszyste.
Do piekarnika włóż żeliwną patelnię lub metalową formę. Urządzenie rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, wyjmij patelnię lub formę i rozpuść na niej masło. Następnie należy rozprowadzić ciasto, a naczynie ponownie umieścić w piekarniku. Naleśnika piecz przez 20 minut. Temperaturę zmniejsz do 150 stopni Celsjusza i dopiekaj naleśniki przez 2 minuty.
Pulchne i zarumienione naleśniki podawaj z twarogiem, owocami, musami i wszystkim, co wpadnie ci w ręce. Takie naleśniki możesz podawać zarówno na słodko, jak i na słono.
