Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni, jest lepszy sposób. Wychodzą puszyste jak chmurka
Fot. Canva/Backyard Production

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni, jest lepszy sposób. Wychodzą puszyste jak chmurka

18 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o klasycznych naleśnikach. Poznaj sposób na puszyste naleśniki bez smażenia. Danie jest znakomite i z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie. Przygotowanie wymaga odrobinę cierpliwości i czasu, ale naprawdę warto je zrobić.

Naleśniki z historią

Przywykliśmy do tego, że naleśniki wymagają smażenia, ale okazuje się, że ta czynność jest zbędna w wypadku Dutch baby. Jest to rodzaj naleśników, które powstały w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku i nie wymagają smażenie, ponieważ są przygotowywane z pomocą piekarnika . Brzmi nieco zaskakująco, ale smak dania jest naprawdę rewelacyjny.

Z czasem naleśniki z piekarnika trafiły do Niemiec, gdzie do ciasta zaczęto dodawać kawałki jabłka. Poniżej znajdziesz przepis na te w wersji klasycznej, ale możesz nieco poeksperymentować, a z czasem będziesz przygotowywać je tak, jak smakują ci najbardziej.

piecozny naleśnik.jpg
Fot. Canva/Shutterstock
Moja babcia gotuje flaczki tylko na tych podrobach. Wołowina i drób nie mogą się z nimi równać

Z czego składają się puszyste naleśniki?

Naleśniki Dutch baby pod względem składu prawie w ogóle nie różnią się od tych tradycyjnych. Oprócz jajek, mąki i mleka, należy dodać masło oraz gałkę muszkatołową. Przygotowując ciasto, należy zwrócić uwagę na proporcje. Jest to o tyle ważne, że dzięki temu naleśniki będą miały odpowiednią konsystencję. Składniki oraz ich ilość poznasz, po sprawdzeniu poniższej listy.

Dalsza cześć tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
duytch baby.jpg
Fot. Canva/Shutterstock

Przepis na naleśniki Dutch baby

Przygotowanie naleśników rozpocznij od zrobienia ciasta. Do miski wbij jajka i ubij je trzepaczką. Wlej mleko i energicznie wymieszaj składniki. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, kontynuując mieszanie. Na koniec wsyp gałkę muszkatołową. Wymieszaj składniki. Powstałe ciasto powinno być płynne i puszyste.

Do piekarnika włóż żeliwną patelnię lub metalową formę. Urządzenie rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, wyjmij patelnię lub formę i rozpuść na niej masło. Następnie należy rozprowadzić ciasto, a naczynie ponownie umieścić w piekarniku. Naleśnika piecz przez 20 minut. Temperaturę zmniejsz do 150 stopni Celsjusza i dopiekaj naleśniki przez 2 minuty.

Pulchne i zarumienione naleśniki podawaj z twarogiem, owocami, musami i wszystkim, co wpadnie ci w ręce. Takie naleśniki możesz podawać zarówno na słodko, jak i na słono.

na le.jpg
Fot. Canva/Shutterstock
Dodałam do mielonych zamiast bułki. Kotlety wyszły soczyste, jak nigdy
Wyjmij z kuchennej szafki i rozsyp po kątach. Jesienią myszy nie wejdą do domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy