Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Ten farsz jest 100 razy lepszy, mistrzostwo
Fot. Shutterstock/zi3000

Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Ten farsz jest 100 razy lepszy, mistrzostwo

11 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli uwielbiasz pierogi, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pierogi z mięsem jeszcze nigdy nie smakowały tak wyśmienicie. Wypróbuj przepis, a nie zawiedziesz się. Od teraz będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób.

Najlepsze pierogi tylko z tym farszem

Pierogi są symbolem polskiej kuchni na całym świecie. Kto raz ich spróbuje, zakocha się na wieki. Nic dziwnego, bo lekkie ciasto i doskonały farsz podbiją gusta każdego. Szczególnie jeżeli będą to pierogi z mięsem, ale przygotowane z tego przepisu .

Od tych tradycyjnych wyróżnia je przede wszystkim farsz, który dzięki jednemu dodatkowi smakuje jeszcze lepiej. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się o tym, co należy dodać i jak zrobić pierogi.

kasza.jpg
Fot. Canva/Zoryanchik
Strzelczyk zdradził swój sposób na kiszenie kapusty w słojach. Nie można zapomnieć o jednej czynności

Farsz na pierogi tylko z tych składników

Aby pierogi smakowały jeszcze lepiej, do mięsnego farszu należy dodać kaszę gryczaną. Dzięki temu całość zyska również na lekkości, a ty przygotujesz więcej pysznego farszu, z którego przyrządzisz jeszcze więcej pierogów. Oprócz tych składników potrzebne będą także te, umieszczone na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie, a potem zrób z nich wyborne pierogi.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego w bulionie mięsa
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na pierogi z mięsem

Zacznij od przygotowania farszu. Kaszę ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim warzywo. Ugotowane mięso zmiel i przełóż do miski. Dodaj do niej kaszę oraz cebulę. Całość przypraw pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski przesiej mąkę oraz wsyp szczyptę soli. Wlej wrzątek i za pomocą łyżki wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, zagnieć ciasto. Powinno być sprężyste, dlatego odstaw je na około 20 minut.

Po tym czasie podziel je na kawałki, rozwałkuj i za pomocą szklanki wycinaj okręgi. Na każdy z nich nałóż farsz, sklej jego krawędzie, a następnie gotuj we wrzątku przez 2 minuty, od momentu wypłynięcia. Podawaj na obiad, a zachwycą każdego.

lepienie pierogów.jpg
Fot. Canva/angorius
Jesienna pasta śniadaniowa do pieczywa. Prosta i pyszna
To warzywo może uszkadzać wątrobę. Większość nawet nie wie, ze nie powinna go jeść
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy