Jesienna pasta śniadaniowa do pieczywa. Prosta i pyszna
Co podać na śniadanie? Tu zawsze sprawdzi się pieczywo z pyszną pastą kanapkową. Wyjątkowe smarowidło z jesiennego warzywa doda smak i koloru każdej kanapce.
Pasta kanapkowa najlepsza na jesień
Z jakim warzywem kojarzy się Wam jesień? Dla mnie to dynia, która wyróżnia się pomarańczowym kolorem. Barwa cieszy oczy i dodaje energii już od pierwszego spojrzenia. Teraz to warzywo, które wielu z nas wykorzystuje w celach ozdobnych, warto przyrządzić na śniadanie.
Pasta kanapkowa z dyni to bardzo wartościowy produkt. Bogaty w witaminy i minerały. Pasta kanapkowa z dyni wzbogaci naszą dietę i doda smaku pieczywu. Z dodatkiem suszonych pomidorów, orzechów włoskich i czosnku wychodzi znakomicie. Takie domowe smarowidło to po prostu niebo w gębie.
To warzywo może uszkadzać wątrobę. Większość nawet nie wie, ze nie powinna go jeśćJak zrobić pastę kanapkową z dyni?
Składniki:
- 400 g upieczonej dyni
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- świeża bazylia lub natka pietruszki
Przygotowanie dania zacznij od upieczenia dyni i pokrojenia jej na kawałki. Dynię zblenduj, dołóż suszone pomidory, orzechy, czosnek i oliwę z oliwek. Blenduj dalej do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie dopraw solą, pieprzem i dalej blenduj. Gotową pastę kanapkową przełóż do słoiczka lub miseczki. Warto ja udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Pasta kanapkowa, czyli smacznie i zdrowo
Pasta kanapkowa z dyni ma pyszny, wyrazisty smak. Orzechy włoskie, pomidory suszone i czosnek doskonale pasują do łagodnej dyni. Takie domowe smarowidło smakuje z chlebem, krakersami i warzywami.
Można jeść je na śniadanie lub podać jako przekąskę. Pastę z dyni najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. W lodówce wytrzyma do 4 dni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyjątkowo puszyste racuchy. Polecaliśmy skuteczny sposób na udrożnienie odpływu domowym sposobem.
Źródło: haps.pl