Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienna pasta śniadaniowa do pieczywa. Prosta i pyszna
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.11.2024 08:58

Jesienna pasta śniadaniowa do pieczywa. Prosta i pyszna

pasta kanapkowa
Fot. Canva/ildipapp

Co podać na śniadanie? Tu zawsze sprawdzi się pieczywo z pyszną pastą kanapkową. Wyjątkowe smarowidło z jesiennego warzywa doda smak i koloru każdej kanapce. 

Pasta kanapkowa najlepsza na jesień

Z jakim warzywem kojarzy się Wam jesień? Dla mnie to dynia, która wyróżnia się pomarańczowym kolorem. Barwa cieszy oczy i dodaje energii już od pierwszego spojrzenia. Teraz to warzywo, które wielu z nas wykorzystuje w celach ozdobnych, warto przyrządzić na śniadanie.

Pasta kanapkowa z dyni to bardzo wartościowy produkt. Bogaty w witaminy i minerały. Pasta kanapkowa z dyni wzbogaci naszą dietę i doda smaku pieczywu. Z dodatkiem suszonych pomidorów, orzechów włoskich i czosnku wychodzi znakomicie. Takie domowe smarowidło to po prostu niebo w gębie.

dynia
Fot. Canva/stevepb
To warzywo może uszkadzać wątrobę. Większość nawet nie wie, ze nie powinna go jeść

Jak zrobić pastę kanapkową z dyni?

Składniki:

  • 400 g upieczonej dyni
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia lub natka pietruszki

Przygotowanie dania zacznij od upieczenia dyni i pokrojenia jej na kawałki. Dynię zblenduj, dołóż suszone pomidory, orzechy, czosnek i oliwę z oliwek. Blenduj dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Następnie dopraw solą, pieprzem i dalej blenduj. Gotową pastę kanapkową przełóż do słoiczka lub miseczki. Warto ja udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki. 

Pasta kanapkowa, czyli smacznie i zdrowo

Pasta kanapkowa z dyni ma pyszny, wyrazisty smak. Orzechy włoskie, pomidory suszone i czosnek doskonale pasują do łagodnej dyni. Takie domowe smarowidło smakuje z chlebem, krakersami i warzywami.

Można jeść je na śniadanie lub podać jako przekąskę. Pastę z dyni najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. W lodówce wytrzyma do 4 dni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyjątkowo puszyste racuchy. Polecaliśmy skuteczny sposób na udrożnienie odpływu domowym sposobem. 

pasta kanapkowa
Fot. Canva/ildipapp

Źródło: haps.pl