Smakosze.pl Produkty Zaskakujące regionalne potrawy z różnych części Polski
canva/TeresaKasprzycka

Zaskakujące regionalne potrawy z różnych części Polski

24 grudnia 2021

Wigilijna kolacja już gotowa? Sprawdźcie jakie dania jada się w innych częściach Polski. Na południu kraju podaje się na przykład chleb z czosnkiem. Innym nietypowym zwyczajem jest też spożywanie opłatka z miodem kultywowane do dziś na Podhalu czy Lubelszczyźnie.

W wielu rejonach wspomniane już dwa specjały pojawiały się równocześnie i to one — nie pierwsza gwiazdka — były sygnałem do startu uroczystej kolacji. Chleb pojawiał się na wigilijnych stołach z intencją, by nie zabrakło go również w kolejnym roku.

Etnografowie przypuszczają też, że jabłko, które pojawiało się na wieczerzy, było symbolem stworzenia świata. Niektórzy są zdania, że to ono zapoczątkowało zwyczaj dzielenia się i po prostu zostało wyparte przez opłatek. Czym jeszcze zaskakują Polacy z różnych stron?

Regionalne potrawy wigilijne

Są świąteczne dania, które dziś już mogą być zapomniane — wyparte przez przyzwyczajenie do jarzynowej czy karpia. Niektóre zakątki Polski obfitowały w oryginalne kompozycje, które na stołach gościły rokrocznie. W Wielkopolsce na przykład podawało się zupę konopną, polewkę z maku z jagłami, czy zupę z brukwi.

Mazowsze słynęło z wigilijnego barszczu białego z grzybami na zakwasie z kapusty kiszonej. Ten region również zapoczątkował przyrządzanie kultowego już kompotu z suszu. Podczas wieczerzy często serwowano też rwaki, czyli podobną do kopytek potrawę z ugotowanych ziemniaków.

Na Pomorzu i Kaszubach królowały śledzie. Nie były to jednak popularne dziś śledzie po kaszubsku, lecz pluci, czyli ziemniaków w mundurkach z solonym śledziem . Podawano tam też zupę z suszonych owoców z kluskami zwaną brzadem.

Śląsk z kolei słynął z siemieniotki, czyli zupy z siemienia konopnego z dodatkiem uprażonej kaszy jęczmiennej. Spożyciu tej zupy przypisywano magiczną moc, a przepis był różny zależnie od tego, kto danie przyrządzał. Region ten obfitował też w wigilijne desery takie jak moczki, makówki czy bytomskie kamyki.

Kutia wigilijna
Kutia nadal jest popularna w wielu domach

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki, pap

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy