Zaskakujące zalety herbaty z liści laurowych i goździków
Liści laurowych i goździków używasz w kuchni, jako przypraw do wielu potraw. Jednak można z nich też przygotować leczniczy napar. Poznaj zaskakujące zalety herbaty z liści laurowych i goździków. Sprawdź, w jakich przypadkach warto po niego sięgnąć.
Liście laurowe mają silny aromat, który doskonale pasuje do zup i duszonych mięs. Jednak mają też silne właściwości lecznicze. Działają przeciwbólowo, wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Chronią przed kamieniami nerkowymi, działają uspokajająco i odprężająco. Przyspieszają gojenie ran, hamują krwawienia z nosa. Wzmacniają włosy, a proszkowanymi warto nacierać zęby, bo mają właściwości wybielające.
Goździki są dodawane np. do kompotów, duszonych mięs. Działają też przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. Zwiększają odporność organizmu, działają wykrztuśnie. W połączeniu z liściami laurowymi potrafią więc poprawić funkcjonowanie naszego organizmu.
Zaskakujące zalety herbaty z liści laurowych i goździków
Składniki:
-
2 suszone liście laurowe
-
300 ml wody
-
3 goździki
Przygotowanie herbaty
Liście laurowe włóż do rondelka, zalej wodą. Wodę zagotuj na średnim ogniu, a potem gotuj całość jeszcze ok. 5 minut na niedużym ogniu.
Rondelek zestaw z ognia, a do wody wrzuć goździki. Rondelek przykryj i odstaw całość na 15 minut.
Napar przecedź, a otrzymaną herbatkę pij 2 razy dziennie przez nie dłużej niż 10 dni. Przed następną kuracją trzeba zrobić przerwę.
Jak działa herbata z liści laurowych i goździków?
Herbatka z liści laurowych i goździków pomoże przy bólach kręgosłupa i stawów. W czasie kuracji trzeba jednak też wykonywać ćwiczenia wzmacniające kręgosłup i rozciągające.
Napój ten działa przeciwbakteryjnie, więc można go wykorzystać przy infekcjach układu oddechowego.
W naszym serwisie znajdziesz też inne receptury na domowe, lecznicze napary. Sprawdź, jak przygotować zwiększającą odporność herbatę czosnkową , a także, jak zrobić herbatki wspomagające trawienie .
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zywienie.abczdrowie, porady.interia