Smakosze.pl Produkty Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu
canva/zeleno

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

16 stycznia 2022

Estragon jest aromatycznym ziołem znajdującym zastosowanie zarówno w kulinariach, jak i w lecznictwie. W postaci suszonej dostępny jest niemalże w każdym sklepie. Sprawdźcie, do jakich dań będzie pasował i koniecznie spróbujcie.

Draganek wykazuje skuteczne działanie w zwalczaniu wielu schorzeń powiązanych z układem pokarmowym. Przynosi ulgę we wzdęciach oraz wspiera organizm w przypadku braku łaknienia czy w niedostatecznym wytwarzaniu żółci. Jego ogromną zaletą jest fakt, że stosując go jedynie w formie przyprawy, bardzo trudno o przedawkowanie.

Jak zastosować estragon w kuchni?

Zioło to jest wyjątkowo aromatyczne, a użyć go można do wielu potraw. Sprawdzi się doskonale w przygotowaniu sosów m.in. tatarskiego, duńskiego czy berneńskiego. Często stosuje się go też do zaprawiania musztardy i octów ziołowych.

Świeży oraz suszony estragon możecie śmiało wsypywać też do dresingów sałatkowych opartych na oliwie. Jego smak idealnie komponuje się też z zupami, pomidorami, kalafiorem czy marchewką.

Estragon pasuje także do serów, mięs i owoców morza. Podana z jego dodatkiem wieprzowina, cielęciną czy drób również będą smakowały wybornie. Zioła świetnie podkreśli też walory potraw z jajkami.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Maksimum smaku z estragonu wydobędziemy, gdy dodamy go pod koniec gotowania. Najlepiej jest wsypać go na około kwadrans przed ukończeniem przyrządzania gulaszu czy zupy. Warto, by na użycie tej przyprawy zdecydowały się osoby na diecie niskosodowej.

Spróbujcie przyrządzić doprawioną estragonem pomidorową . Smak was pozytywnie zaskoczy. Być może skusi was też zapieczenie ryby według tej receptury . Gwarantujemy, że wyjdzie naprawdę smacznie.

Suszony estragon będzie idealnym dodatkiem do zup
Suszony estragon będzie idealnym dodatkiem do zup

Źródło zdjęcia: canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wylecz.to, zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy