Smakosze.pl
Naleśniki z maślanką są puszyste i pyszne

canva/peredniankina

Puszyste i elastyczne naleśniki na maślance

15 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Puszyste, elastyczne, a przy tym smaczne? Takie będą wasze naleśniki, jeśli do masy dodacie maślanki. Wystarczy jedna szklanka, by ciasto zachwyciło swoją konsystencją. Zawiniecie w nie bez problemu każde nadzienie. Wypróbujcie koniecznie.

Naleśniki z tego przepisu wychodzą jędrne, a smaży się je naprawdę łatwo. Faszerowanie tez nie będzie sprawiało trudności. Mimo, że ciasto jest delikatne, pozostaje odporne na rozciąganie. Z łatwością przygotujecie je w swojej ulubionej wersji. Skusicie się?

Wątróbka

Nietypowa, zaskakująca wątróbka smażona w cieście

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne naleśniki na maślance

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka naturalnej maślanki

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • odrobina soli

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je miksujemy, aż się połączą i dobrze napowietrzą.

Masę odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Podajemy je na słodko lub wersji wytrawnej.

Wskazówki: jeśli przygotowujemy słodkie nadzienie, ciasto możemy wzbogacić o dodatkową porcję cukru pudru.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy i porady dotyczące robienia naleśników. W tym artykule zawarte są wskazówki dotyczące przygotowania ich w piekarniku. Tutaj natomiast znajdziecie niezawodny przepis na słodką wersję specjału z musem jabłkowym.

Naleśniki dobrze smakują z dodatkiem owoców

Naleśniki dobrze smakują z dodatkiem owoców

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >