Smakosze.pl
Naleśniki z maślanką są puszyste i pyszne

canva/peredniankina

Puszyste i elastyczne naleśniki na maślance

29 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Puszyste, elastyczne, a przy tym smaczne? Takie będą wasze naleśniki, jeśli do masy dodacie maślanki. Wystarczy jedna szklanka, by ciasto zachwyciło swoją konsystencją. Zawiniecie w nie bez problemu każde nadzienie. Wypróbujcie koniecznie.

Naleśniki z tego przepisu wychodzą jędrne, a smaży się je naprawdę łatwo. Faszerowanie tez nie będzie sprawiało trudności. Mimo, że ciasto jest delikatne, pozostaje odporne na rozciąganie. Z łatwością przygotujecie je w swojej ulubionej wersji. Skusicie się?

Wątróbka

Nietypowa, zaskakująca wątróbka smażona w cieście

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne naleśniki na maślance

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka naturalnej maślanki

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • odrobina soli

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je miksujemy, aż się połączą i dobrze napowietrzą.

Masę odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Podajemy je na słodko lub wersji wytrawnej.

Wskazówki: jeśli przygotowujemy słodkie nadzienie, ciasto możemy wzbogacić o dodatkową porcję cukru pudru.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy i porady dotyczące robienia naleśników. W tym artykule zawarte są wskazówki dotyczące przygotowania ich w piekarniku. Tutaj natomiast znajdziecie niezawodny przepis na słodką wersję specjału z musem jabłkowym.

Naleśniki dobrze smakują z dodatkiem owoców

Naleśniki dobrze smakują z dodatkiem owoców

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Makaron z pesto z awokado. Proste danie idealne na upalne dni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >