Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste i elastyczne naleśniki na maślance

Puszyste i elastyczne naleśniki na maślance

Naleśniki z maślanką są puszyste i pyszne
canva/peredniankina

Puszyste, elastyczne, a przy tym smaczne? Takie będą wasze naleśniki, jeśli do masy dodacie maślanki. Wystarczy jedna szklanka, by ciasto zachwyciło swoją konsystencją. Zawiniecie w nie bez problemu każde nadzienie. Wypróbujcie koniecznie.

Naleśniki z tego przepisu wychodzą jędrne, a smaży się je naprawdę łatwo. Faszerowanie tez nie będzie sprawiało trudności. Mimo, że ciasto jest delikatne, pozostaje odporne na rozciąganie. Z łatwością przygotujecie je w swojej ulubionej wersji. Skusicie się?

Przepis na delikatne naleśniki na maślance

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka naturalnej maślanki

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • odrobina soli

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je miksujemy, aż się połączą i dobrze napowietrzą.

Masę odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Podajemy je na słodko lub wersji wytrawnej.

Wskazówki: jeśli przygotowujemy słodkie nadzienie, ciasto możemy wzbogacić o dodatkową porcję cukru pudru.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy i porady dotyczące robienia naleśników. W tym artykule zawarte są wskazówki dotyczące przygotowania ich w piekarniku. Tutaj natomiast znajdziecie niezawodny przepis na słodką wersję specjału z musem jabłkowym.

Naleśniki dobrze smakują z dodatkiem owoców
Naleśniki dobrze smakują z dodatkiem owoców

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram