Smakosze.pl
Ugotowany biały ryż w garnku

canva/lestermanphotos

Jak prawidłowo gotować ryż?

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ryż jest świetnym dodatkiem zarówno do zup, jak i do sałatek czy dań obiadowych. Może też być podstawą pysznych deserów czy smażonych potraw z warzywami. Jednak, by tak się stało, musimy go odpowiednio przyrządzić. Zdradzamy sprawdzony patent.

Ryż jest nie tylko uniwersalnym produktem spożywczym, ale też świetnym przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodaje energii, syci, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych takich jak potas, magnezu czy cynk. Dobrze przyrządzony będzie smakował każdemu.

Placki brokułowe Ewy Wachowicz

Placki brokułowe według przepisu Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić sypki biały ryż?

Aby uzyskać pożądaną konsystencję ryżu, przed gotowaniem należy go wypłukać. Kluczową kwestią w jego przyrządzaniu jest bowiem utrzymanie odpowiedniej wilgotności na każdym z etapów jego przyrządzania.

Opłukany na sicie ryż przekładamy do garnka i zalewamy go wodą tak, aby nad jego powierzchnią była centymetrowa warstwa płynu. Następnie wodę zagotowujemy, a gdy zawrze, solimy ją i mieszamy zawartość garnka.

Od tego momentu odliczamy kwadrans. Ryż gotujemy na małym ogniu pod przykryciem i nie otwieramy pokrywy. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy woda zacznie się podnosić i nieco kipieć. Oznacza to jednak, że ogień jest zbyt mocny i należy szybko uwolnić nadmiar pary, uchylając pokrywkę, a następnie zredukować grzanie.

Co jeszcze jest ważne w przyrządzaniu ryżu?

Po upływie 15 minut gotowania nie należy otwierać naczynia. Jedyne co musimy wtedy zrobić to wyłączenie ognia i pozostawienie garnka z ryżem w cieple na kolejny kwadrans. Nasze babcie zawijały garnek w koc, lecz wystarczy, że po prostu pozostawimy go na kuchence.

Tak przyrządzony ryż będzie doskonale smakował jako dodatek do curry czy mięsnego gulaszu. Ziarna będą miękkie, lecz nie rozgotowane. Jedzenie ryżu w takiej postaci to czysta przyjemność. Pamiętajcie, że jeśli ugotowaliście go zbyt dużo, możecie go usmażyć z warzywami następnego dnia.

Mango sticky rice

Mango sticky rice to popularny ryżowy deser z azjatyckimi korzeniami

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >