Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak prawidłowo gotować ryż?

Jak prawidłowo gotować ryż?

Ugotowany biały ryż w garnku
canva/lestermanphotos

Ryż jest świetnym dodatkiem zarówno do zup, jak i do sałatek czy dań obiadowych. Może też być podstawą pysznych deserów czy smażonych potraw z warzywami. Jednak, by tak się stało, musimy go odpowiednio przyrządzić. Zdradzamy sprawdzony patent.

Ryż jest nie tylko uniwersalnym produktem spożywczym, ale też świetnym przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodaje energii, syci, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych takich jak potas, magnezu czy cynk. Dobrze przyrządzony będzie smakował każdemu.

Jak zrobić sypki biały ryż?

Aby uzyskać pożądaną konsystencję ryżu, przed gotowaniem należy go wypłukać. Kluczową kwestią w jego przyrządzaniu jest bowiem utrzymanie odpowiedniej wilgotności na każdym z etapów jego przyrządzania.

Opłukany na sicie ryż przekładamy do garnka i zalewamy go wodą tak, aby nad jego powierzchnią była centymetrowa warstwa płynu. Następnie wodę zagotowujemy, a gdy zawrze, solimy ją i mieszamy zawartość garnka.

Od tego momentu odliczamy kwadrans. Ryż gotujemy na małym ogniu pod przykryciem i nie otwieramy pokrywy. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy woda zacznie się podnosić i nieco kipieć. Oznacza to jednak, że ogień jest zbyt mocny i należy szybko uwolnić nadmiar pary, uchylając pokrywkę, a następnie zredukować grzanie.

Co jeszcze jest ważne w przyrządzaniu ryżu?

Po upływie 15 minut gotowania nie należy otwierać naczynia. Jedyne co musimy wtedy zrobić to wyłączenie ognia i pozostawienie garnka z ryżem w cieple na kolejny kwadrans. Nasze babcie zawijały garnek w koc, lecz wystarczy, że po prostu pozostawimy go na kuchence.

Tak przyrządzony ryż będzie doskonale smakował jako dodatek do curry czy mięsnego gulaszu. Ziarna będą miękkie, lecz nie rozgotowane. Jedzenie ryżu w takiej postaci to czysta przyjemność. Pamiętajcie, że jeśli ugotowaliście go zbyt dużo, możecie go usmażyć z warzywami następnego dnia.

Mango sticky rice
Mango sticky rice to popularny ryżowy deser z azjatyckimi korzeniami

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram