Smakosze.pl Produkty Zasmucająca analiza grudniowych cen żywności
Bill Oxford / canva

Zasmucająca analiza grudniowych cen żywności

23 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Miniony rok był wypełniony wieloma podwyżkami cen żywności, które odczuli wszyscy Polacy - szczególnie widoczne były w przypadku mięs i tłuszczy. Badacze wzięli pod lupę ceny promocyjne produktów, które jak się okazuje, wcale tak okazyjne w grudniu nie były. W porównaniu do grudnia 2020 r. produkty tłuszczowe zdrożały o 70%, z kolei mięsa o przeszło 25%. Ze wszystkich grup staniały jedynie produkty sypkie.

Ceny widoczne na plakietkach przy produktach w sklepach spożywczych z miesiąca na miesiąc stają się coraz większe. Mnóstwo Polaków z niepokojem patrzy w przyszłość, zastanawiając się, do jakiego poziomu sieci będą przeprowadzać podwyżki. Dane przeanalizowane przez ekspertów nie są podnoszące na duchu.

Raport "Indeks cen promocyjnych w sklepach" autorstwa Uce Reserach, Grupy BLIX i Hiper-Com Poland pokazał, że nawet promocje nie były w grudniu 2021 r. tak duże, jak wcześniej. W analizie wzięto pod lupę prawie 34 tysiące produktów.

Rosnące ceny mięsa, tłuszczu i innych produktów

Największą podwyżkę zauważono na produktach tłuszczowych. Masła, margaryny czy oleje zwiększyły cenę o blisko 70% w grudniu 2021 roku w porównaniu do analogicznego grudnia 2020 roku.

Produkty mięsne są kolejną kategorią, której ceny podniesiono do góry. W ich przypadku w sklepach podwyżka wyniosła około 25%. Z kolei ceny nabiału zwiększono o 21,8%, napojów o 14,1%, a owoców o 11,4%.

Rabaty nie są już atrakcyjne

Promocje obowiązujące w grudniu ub.r. podrożały o średnio 21,9% w porównaniu do 2020 roku. - Wysoka dynamika wzrostu cen promocyjnych wynika z faktu, iż w 2021 roku większość surowców rolnych notowała rekordowe poziomy cenowe. Tak było w przypadku zbóż, roślin oleistych, mleka, wołowiny, drobiu i wielu warzyw - napisano w raporcie.

Ciekawym wnioskiem badaczy jest także fakt, że ceny promocyjne podrożały bardziej niż regularne, bo aż 2,5-krotnie. Oznacza to, że mniejsze podwyżki zaobserwowane zostały na towarach nieobjętych żadnymi akcjami rabatowymi.

Dlaczego wiele rzeczy drożeje?

Rosnąca inflacja, zwiększające się koszty produkcji i logistyki, a także drożejąca energia elektryczna i paliwa kopalniane są największymi powodami, przez które produkty spożywcze są sprzedawane drogo. Marcin Lenkiewicz, jeden z badaczy Grupy BLIX zdradził, że sieci i tak wstrzymywały się z podniesieniem cen do ostatniego momentu, lecz dłużej już nie dają rady.

Sprzedawcy i producenci przerzucają te sumy na klientów, aby móc pozwolić sobie na spokojną działalność. - Sieci handlowe oraz producenci, organizując promocje, nie mogą sobie przecież pozwolić na stratę rentowności - tłumaczy Julita Pryzmont z Hiper-Com Poland.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić krokiety w waflu bez naleśników. Ten tekst wyjawia sposób na uzyskanie wyjątkowo chrupiących placków ziemniaczanych.

Zakupy w Biedronce

Źródło zdjęcia: Marek BAZAK/East News

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: swiatrolnika

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy