Zostało Ci ciasto na pierogi? Nigdy go nie wyrzucaj. Oto garść pomysłów na jego wykorzystanie
Zrobiliście zbyt dużo ciasta na pierogi i zastanawiacie się co z nim z robić? Na pewno nie wyrzucajcie. Masę można z powodzeniem przechować lub wykorzystać do przygotowania innych dań. Sprawdźcie nasze propozycje. Będziecie zaskoczeni ilością smacznych rozwiązań.
Odpowiednie dobranie ilości ciasta na pierogi i farszu bywa wyzwaniem. O ile nadmiar nadzienia możemy po prostu zamrozić, o tyle część z nas zastanawia się, czy masa po wyjęciu z chłodziarki nadal będzie dobra. Rozwiewamy wątpliwości.
Ciasto na pierogi można włożyć do lodówki lub zamrozić
Przygotowana z mąki, oliwy i wody masa może spędzić w lodówce nawet do 3 dni. To dobra informacja dla osób, które nie mogą przyrządzić pierogów od razu. Warunek jest tylko jeden — ciasto musi być włożone do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego. Nie chcemy, by wyschło lub przeszło zapachami innych produktów.
Jeżeli wiemy, że w kilka dni od przyrządzenia nie zużyjemy ciasta, a jest go dość dużo, możemy woreczek z ciastem na pierogi umieścić w zamrażalniku. Maksymalny czas przechowywania to aż cztery miesiące. Masę przed umieszczeniem w pojemniku warto oprószyć mąką — później będzie się mniej kleiła do rąk.
Inne pomysły na wykorzystanie ciasta na pierogi
Jeżeli po zrobieniu przysmaku masy zostało niewiele, robienie dodatkowego farszu czy mrożenie nie ma sensu. Takie ciasto można wykorzystać do zrobienia kilku prostych przysmaków.
Najprostszym będzie zrobienie kluseczek, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy samodzielny przysmak podany z jogurtem lub sosem. Wystarczy uformować rulon, pokroić go w paski i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
Inną opcją jest usmażenie ciasta na pierogi. Najlepiej po prostu wyciąć z niego krążki i zrumienić na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Będą świetnym dodatkiem do sałatek oraz alternatywą dla chipsów.
Można także wrzucić okrągłe placuszki z ciasta na pierogi do rozgrzanego oleju. Posypane cukrem pudrem i podane z domowym dżemem będą wyśmienite.
Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na ciasto na pierogi. Szczególnie polecamy recepturę na elastyczną masę z dodatkiem oleju . Być może skusi was tez wersja z sokiem z buraka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Do jakich potraw warto dodawać kminek? Niedoceniana przyprawa ma wielką moc
-
Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama