Smakosze.pl Porady Zatrzymaj smak lata. To ostatni moment, żeby zakisić pomidory
Łukasz Modelski

Zatrzymaj smak lata. To ostatni moment, żeby zakisić pomidory

13 listopada 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw.

Zatrzymać lato

Kiszenie pomidorów to echo dawnej kuchni. Dziś w Polsce nie jest to rzecz tak oczywista, jak za naszą wschodnią granicą, albo jak kilkaset lat temu. Na szczęście, Ukraińcy, którzy w związku z wojną przyjechali do Polski, przypomnieli nam o istnieniu tych pyszności.

Jest jeszcze czas, by przed przymrozkami kupić tegoroczne pomidory. To wprawdzie ostatni moment, ale zawartość kilku słoików na pewno się znajdzie. Kiszone pomidory są o niebo lepsze niż te, które kupujemy w sklepach w środku zimy.

DSCF8051.jpg
Łukasz Modelski
Przepis na tę surówkę mam od znajomej kucharki. Smakuje lepiej, niż w restauracji, sekret tkwi w sosie
Jedzenie promowane przez Sanah notorycznie trafia na śmietnik. Przedstawiciele Żabki zabrali w tej sprawie głos

Kuchenne eksperymenty

Pomidory są miękkie i łatwo przechodzą smakiem solanki. Podstawowa wersja zalewy to jedynie woda i sól. Można dodawać przyprawy jak w przypadku ogórków kiszonych, można także dodać odrobinę cukru lub zioła (tymianek, rozmaryn). Najlepiej podczas jednego kiszenia zrobić kilka wersji i sprawdzić, która najbardziej nam odpowiada.

DSCF8974.jpg
Łukasz Modelski

Kisić można wszystko

Powszechnie wiadomo, że kisić można wszystko. Odkąd w Polsce mieszka więcej Ukraińców, w sklepach pojawiają się różne, zapomniane w Polsce kiszonki. Warto sobie o nich przypomnieć.

Projekt bez nazwy(1).jpg
Canva

Jak kisić pomidory

Składniki:

  • Niewielkie, twarde pomidory (np. lima) bez zadrapań i przebarwień, mogą być nawet lekko niedojrzałe
  • Sól
  • Koper – kwiaty i liście
  • Czosnek
  • Korzeń chrzanu
  • Woda

Sposób przygotowania:

Wyparzamy i starannie suszymy słoiki i zakrętki (także gumki, jeśli to słoiki Wecka)

Pomidory starannie myjemy i suszymy

Gotujemy potrzebną ilość wody z solą w proporcji 1 płaska łyżka soli na litr wody

Wodę studzimy

Ostrożnie umieszczamy pomidory w słoikach, nie zgniatamy

Mieszamy je z koprem, obranym czosnkiem i pokrojonym w słupki korzeniem chrzanu

Zalewmy słoik aż po brzeg osoloną wodą, dbając o to, by brzeg słoika był suchy

Mocno zakręcamy i odstawiamy

Kiedy woda lekko zmętnieje, pomidory zaczynają być dobre do jedzenia

DSCF8972.jpg
Łukasz Modelski


Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Redaktor naczelny portalu Smakosze.pl. Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i 
redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy