Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę surówkę mam od znajomej kucharki. Smakuje lepiej, niż w restauracji, sekret tkwi w sosie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.11.2023 12:26

Przepis na tę surówkę mam od znajomej kucharki. Smakuje lepiej, niż w restauracji, sekret tkwi w sosie

najlepsza surówka do obiadu
Materiał YouTube z kanału ZARAŻENI PASJAMI

Nie wiesz, na jaką surówkę się zdecydować? Poniżej znajdziesz najlepszy przepis od zawodowej kucharki. Połączenie kilku prostych składników daje niesamowity smak. Cały sekret tkwi w pomysłowym i pysznym sosie.

Dawno nie jadłam tak dobrej surówki

Najlepsza w smaku surówka wcale nie musi być skomplikowana. Wystarczy wiedzieć jak dobrze połączyć poszczególne składniki. Już kilka produktów wystarczy do wyczarowania specjału godnego największych mistrzów gotowania. Gdy domownicy spróbują tej surówki, od razu poproszą o dokładkę.

Przygotowanie surówki od mojej koleżanki kucharki wcale nie jest skomplikowane. Po prostu kroję składniki, zalewam je słodkim sosem z dodatkiem miodu i gotowe. Nadal nie mogę uwierzyć, jak pyszny i prosty jest ten przepis. Poniżej podaję szczegółowe instrukcje krok po kroku.

krojenie kapusty na surówkę.jpg
Canva / Jinli Guo
Moja mama ma swój własny sposób na pomidorową. Jest gęsta i bardzo sycąca, nie ma lepszej na jesień

Przepis na surówkę lepszą, niż z restauracji

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 3 niewielkie kolorowe papryki
  • pęczek koperku
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić prostą i pyszną surówkę do obiadu?

Kapustę pekińską do surówki dokładnie umyj. Usuń zewnętrzne brzydkie liście. Przekrój warzywo na pół i drobno posiekaj. Całość przełóż do dużej miski.

Papryki do surówki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Każdą z nich pokrój w cienkie paseczki. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Składniki do daj do posiekanej kapusty.

Przygotuj sos do surówki. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę i miód. Dopraw je do smaku solą i pieprzem.

Sos wlej do miski z pokrojonymi warzywami. Wszystko razem starannie wymieszaj. Odstaw składniki na 10-15 minut, aby smaki dobrze się połączyły. Po upływie tego czasu wyśmienita surówka gotowa jest do podania. Surówka doskonale skomponuje się z tymi pomysłowymi kotletami. Ten specjał z ogórków kiszonych zachwyci całą rodzinę.

miód do sosu.jpg
Canva / stevepb z Pixabay