Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału ZARAŻENI PASJAMI

Przepis na tę surówkę mam od znajomej kucharki. Smakuje lepiej, niż w restauracji, sekret tkwi w sosie

13 Listopada 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Nie wiesz, na jaką surówkę się zdecydować? Poniżej znajdziesz najlepszy przepis od zawodowej kucharki. Połączenie kilku prostych składników daje niesamowity smak. Cały sekret tkwi w pomysłowym i pysznym sosie.

Dawno nie jadłam tak dobrej surówki

Najlepsza w smaku surówka wcale nie musi być skomplikowana. Wystarczy wiedzieć jak dobrze połączyć poszczególne składniki. Już kilka produktów wystarczy do wyczarowania specjału godnego największych mistrzów gotowania. Gdy domownicy spróbują tej surówki, od razu poproszą o dokładkę.

Przygotowanie surówki od mojej koleżanki kucharki wcale nie jest skomplikowane. Po prostu kroję składniki, zalewam je słodkim sosem z dodatkiem miodu i gotowe. Nadal nie mogę uwierzyć, jak pyszny i prosty jest ten przepis. Poniżej podaję szczegółowe instrukcje krok po kroku.

krojenie kapusty na surówkę.jpg
Canva / Jinli Guo
zupa pomidorowa

Moja mama ma swój własny sposób na pomidorową. Jest gęsta i bardzo sycąca, nie ma lepszej na jesień

CZYTAJ DALEJ

Przepis na surówkę lepszą, niż z restauracji

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 3 niewielkie kolorowe papryki
  • pęczek koperku
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić prostą i pyszną surówkę do obiadu?

Kapustę pekińską do surówki dokładnie umyj. Usuń zewnętrzne brzydkie liście. Przekrój warzywo na pół i drobno posiekaj. Całość przełóż do dużej miski.

Papryki do surówki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Każdą z nich pokrój w cienkie paseczki. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Składniki do daj do posiekanej kapusty.

Przygotuj sos do surówki. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę i miód. Dopraw je do smaku solą i pieprzem.

Sos wlej do miski z pokrojonymi warzywami. Wszystko razem starannie wymieszaj. Odstaw składniki na 10-15 minut, aby smaki dobrze się połączyły. Po upływie tego czasu wyśmienita surówka gotowa jest do podania. Surówka doskonale skomponuje się z tymi pomysłowymi kotletami . Ten specjał z ogórków kiszonych zachwyci całą rodzinę .

miód do sosu.jpg
Canva / stevepb z Pixabay
Śniadanie z płatkami owsianymi

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ
kotlety z cukinii i marchewki

Pomysł na tę ciepłą kolację podsunęła mi koleżanka. Smakuje obłędnie i syci, a do tego nie idzie w boczki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >