Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie
Zupa szczawiowa ze świeżych, wiosennych liści tego warzywa nie ma sobie równych. Jednak ta z przepisu mojej babci, jest najlepsza. Pyszną zupę szczawiową gotuję też na mięsie, która nadaje jej wybornego smaku.
Zupa szczawiowa najlepsza od babci
Smak zupy szczawiowej kojarzy mi się z wakacjami u babci. Beztroska, letnie dni i właśnie pyszna zupa szczawiowa, którą gotowała seniorka . Babcia robiła ją ze szczawiu, który rósł w ogródku. Był tak świeży, naturalny, że zupa niemal nie potrzebowała dodatków.
Babcia tę zupę gotowała na żeberkach. Dzięki nim danie wychodziło jeszcze smaczniejsze. Teraz korzystam często z przepisu babci na zupę szczawiową. Polecam każdemu tę znakomitą recepturę. Zupa wychodzi, że palce lizać.
Jak ugotować zupę szczawiową na żeberkach?
Składniki:
- 4 surowe żeberka wieprzowe
- 250 g szczawiu
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 opalona cebula
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka mąki
- ½ pęczka koperku
- ziela angielskie
- lubczyk
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy zacznij od wlania 2 litrów wody do garnka i dołóż przyprawy oraz żeberka. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dodaj włoszczyznę, opaloną cebulę i gotuj kolejną godzinę. Po upływie tego czasu przecedź bulion przez sito.
Łodygi szczawiu drobno pokrój, opłucz i dodaj do zupy . Gotuj 5 minut, a potem drobno pokrojone liście szczawiu . Po kolejnych 5 minutach dodaj śmietankę rozmieszaną z mąką. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany koperek.
Zupa szczawiowa na wiosenny obiad
Zupa szczawiowa jest pyszna, ma lekko kwaskowaty smak, który dodatkowo podkręcają żeberka. Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo . Tak smakuje najlepiej, do tego kromka świeżego pieczywa i wiosenny obiad jest gotowy.
Zupę zrobisz w prosty sposób, jednak jej gotowanie wymaga czasu . Warto czekać na to pyszne danie, bo wychodzi, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak przygotować sałatkę idealną na majówkę. Podawaliśmy przepis na rybę w pysznej panierce.