Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W każdy piątek smażę taką rybę. Cały sekret tkwi w panierce, każdy ją uwielbia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.04.2024 11:12

W każdy piątek smażę taką rybę. Cały sekret tkwi w panierce, każdy ją uwielbia

smażenie ryby
Fot. Canva/Dan Totilca

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad na piątek, to ryba z tego przepisu będzie doskonałym wyborem. Smakuje wyśmienicie dzięki niezwykłej panierce. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich domowników. Ryba przyrządzona w ten sposób na pewno będzie im smakowała.

Najlepszy obiad na piątek

Wielu smakoszy na piątkowy obiad wybiera rybę. To zawsze świetny wybór, bo zawiera ona potrzebne organizmowi kwasy Omega, a te jak wiadomo, budują odporność. W dodatku ryba to świetna alternatywna i odskocznia od mięsa. 

Przygotowana w odpowiedni sposób zachwyci każdego. Szczególnie jeżeli zrobisz rybę z przepisu, który znajduje się poniżej. Dzięki doskonałej i smacznej panierce smakuje wybornie. Zrób i przekonaj się sama. Na pewno się nie zawiedziesz, a rodzina poprosi o dokładkę. 

dorsz.jpg
Fot. Canva/iuliia_n
Na targach są już pierwsze młode ziemniaki? „Ktoś albo prowokuje, albo się w ogóle nie zna”

Ryba musi być

Najważniejszym składnikiem tego obiadu jest oczywiście ryba. W tym wypadku będzie to dorsz. Aby smakował wybornie, będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. To właśnie one stworzą tę niezwykle smaczną panierkę. Zerknij, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 1kg dorsza
  • 200 g mąki
  • 10 g suszonej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g ziół prowansalskich 
  • 10 g oregano
  • 20 ml oleju
  • pieprz
  • sól

Przepis na doskonałą rybę

Zacznij od dokładnego umycia ryby. Następnie osusz ją i potnij na mniejsze kawałki. Oprósz ją solą oraz pieprzem. Do małej miski wlej olej i wsyp bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą pastę.

Dorsza dokładnie natrzyj pastą i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aby przyprawy dobrze wchłonęły w jej wnętrze. Po tym czasie ryba nadaje się do smażenia. Na patelni ogrzej olej. Każdy kawałek dorsza obtocz w mące i ułóż na rozgrzanym tłuszczu. Gotowego podawaj z ziemniakami i dobrymi surówkami. Wtedy smakuje doskonale. Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę oraz dowiedz się, jak zrobić domową kiełbasę

suszona bazylia.jpg
Fot. Canva/hsagencia