Smakosze.pl Produkty Zdrowsza niż łosoś, a do tego pływa w Polsce. Niewielu o niej pamięta
Fot. Shutterstock/Mironov Vladimir

Zdrowsza niż łosoś, a do tego pływa w Polsce. Niewielu o niej pamięta

21 listopada 2024

Warto ryby włączyć do diety i cieszyć się ich smakiem. Zdrowe i pełne wartości powinny często gościć na naszym stole. Niestety pewien gatunek ryb został przez nas niemal całkiem zapomniany. Pora to zmienić i na nowo poznać suma.

Ryby w naszej diecie

Jedzenie ryb dostarcza nam nie tylko znakomitych wrażeń smakowych, ale mnóstwo wartości odżywczych. Ryby są doskonałym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dostarczą nam też niezłej porcji witaminy z grupy B i witaminy C. Dlatego co najmniej dwa razy w tygodniu warto jadać ryby.

Zwykle na nasze stoły trafiają w piątek lub przy okazji świąt. Lubimy jeść łososie, dorsze, czy śledzie. W Wigilię doceniamy smak karpia. Jednak w polskich odach mamy rybę , która jest bardzo wartościowe, niestety niemal zapomniana. To sum, o którym warto sobie teraz przypomnieć.

sum
Fot. Canva/abadonian
Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da

Sum pyszny i zdrowy

Sum potrafi zaskoczyć wielkością. Osiąga nawet 2 metry długości i waży 100 kg. Największe sumy to dosłownie giganty. Mogą mierzyć 5 metrów i ważyć 300 kg . Sumy żyją w rzekach i jeziorach w Europie Środkowej i Wschodniej. Jednak ta pyszna ryba bywa też sztucznie hodowana we Włoszech, Francji i na Półwyspie Iberyjskim.

Wszystko ze względu na smak mięsa, który jest niezwykle ceniony w kuchniach na całym świecie. Warto poznać smak suma i zastąpić nim trujące pangi, czy ryby maślane, które Polacy wciąż chętnie kupują. Te ryby bywają toksyczne i są hodowane w skrajnie złych warunkach. Natomiast sum żyje w słodkich wodach i jest bardzo smaczny.

Wybierz suma na obiad

Jak smakuje mięso suma? Wyróżnia się ono delikatnością i lekko słodkawym smakiem. Ryba ma niewiele ości i jest niezwykle wartościowa . Filet z suma dostarczy nam mnóstwa smaku, witamin i kwasów omega-3 i omega-6. Mają one dobroczynne działanie na układ sercowo naczyniowy. Chronią też przed zapaleniem reumatoidalnym stawów, zwyrodnieniem plamki żółtej i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Regularne jedzenie mięsa suma chroni nas też przed osteoporozą, wzmacnia kości, zęby i zapobiega chorobom tarczycy, a nawet nowotworom. Jak podać suma? Warto usmażyć go z dodatkiem gałązek kopru, a potem skropić sokiem z cytryny . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zapiekankę z brokułów. Polecaliśmy też przepis na smaczne kotlety z buraka.

sum
Fot. Canva/Sonda Stefan's Image

Źródło: fakt.pl

U Magdy Gessler ceny z kosmosu na Boże Narodzenie. Świąteczny barszcz daje do myślenia, kosztuje fortunę
Mięso rozmrozisz w 20 minut. Trik na wagę złota
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy