Smakosze.pl Produkty Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo?
kaorinne, Getty Images; margouillatphotos, Getty Images

Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo?

15 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka powszechnie uważane są za zdrowy, wypełniony substancjami odżywczymi produkt. Nie bez znaczenia jest jednak sposób ich przygotowania.Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne od tych na twardo, więc to właśnie one są zdrowsze. W ich przypadku istnieje mniejsza szansa na powstanie alergii oraz na degradację zdrowych związków pod wpływem temperatury.

We wnętrzu jajek znajdują się praktycznie wszystkie wartości odżywcze, jakie organizm człowieka potrzebuje do odpowiedniego funkcjonowania. Nie zawierają jedynie witaminy C, którą należy dostarczać z resztą żywności.

Aby zachować wszystkie te składniki w jak najmniej zmienionej postaci, warto sięgać po jajka przygotowane w jeden sposób. Zbyt długi czas gotowania może bowiem wpłynąć na stabilność niektórych witamin.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Jajka na miękko są najzdrowsze

Jajka na miękko mają mniej kalorii od jajek na twardo, co może okazać się szczególnie istotne dla sportowców, chcących utrzymać wagę, a także dla ludzi będących na diecie. Mogą bez przeszkód jeść je dzieci oraz starsi.

- Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii - tłumaczy dla zywienie.abczdrowie.pl Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Jajka gotowane przez 4-5 minut, zawierają znacznie więcej witamin, które nie zdążyły się jeszcze zniszczyć od wysokiej temperatury. Szczególnie ważna jest lecytyna, która wspomaga działanie mózgu - w jajkach na twardo jest jej znacznie mniej.

Nie jedz jajek na twardo przed snem

Jedną z gorszych decyzji żywieniowych jest zjedzenie jajek na twardo na kolację. Są one na tyle ciężkie w strawieniu, że żołądek będzie musiał pracować na wyższych obrotach przez wiele godzin. Dodatek majonezu jedynie potęguję ten problem.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.

W większości złożony jest on z tłuszczu, a duża ilość soli i octu mogą wywołać dyskomfort w okolicy brzucha. Zamiast niego zalecamy korzystanie z jogurtu naturalnego, który jest lekkostrawny, niskokaloryczny i zdrowy.

Według Stachowicz-Skałeckiej, jajka na twardo są pozbawione wartości odżywczych aż w 50 proc. To ogromna strata, do której nie wolno dopuścić. Nie powinno jednak sprawiać to problemu, przecież kochamy moczyć chleb z masłem w płynnym żółtku.

Projekt bez tytułu (15)
Jajka

Źródło: Beautiful Moments, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; kuchnia.wp.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy