Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Canva/JackF

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

9 stycznia 2024

Placki ziemniaczane czarują chrupkością i pysznym smakiem. Dodaj do nich to warzywo, a lubiane danie stanie się jeszcze smaczniejsze. Gdy spróbujesz takich placków, to już nigdy ich nie zrobisz w inny sposób.

Placki ziemniaczane doskonałe nie tylko na obiad

Placki ziemniaczane są jednym z najbardziej ulubionych dań każdego smakosza. Chrupkość i smak, który śni się po nocach, to niewątpliwe zalety tej popularnej potrawy. Z jakimi dodatkami ją robisz? Zwykle do placków ziemniaczanych dodaje się cebulę i jada z gulaszem, sosami, czy kwaśną śmietaną.

Jednak ja robię placki ziemniaczane z bardzo zdrowym warzywem korzeniowym. Do tego dania ścieram chrzan, który podkręca smak placków i słynie ze swojego działania antynowotworowego . Do tego pomaga w problemach trawiennych, zwalcza przeziębienie, katar oraz kaszl. Placki ziemniaczane z chrzanem potrafią naprawdę zdrowo uzależnić, dlatego zrób je w swojej kuchni.

placki ziemniaczane
Canva/ArtStudio Images
Obierz marchewki i wrzuć do wrzątku, ten przepis to hit. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Jak zrobić placki ziemniaczane z chrzanem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od umycia, obrania i starcia na tarce o drobnych oczkach ziemniaków. Odciśnij je i pozbądź się nadmiaru wody. Przełóż do miski, a skrobię dołóż do ziemniaków. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce.

Zetrzyj też korzeń chrzanu i dodaj do pozostałych składników. Dosyp mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju. Placki ziemniaczane z chrzanem powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane z chrzanem zachwycają wyrazistym smakiem

Placki są bardzo chrupiące i mają intensywny smak. To dzięki dodatkowi startego chrzanu, który sprawia, że placki smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Warto je podać z odrobiną kwaśnej śmietany. Do placków ziemniaczanych z chrzanem pasuje też gulasz i wszelkie sosy.

Takie danie będzie idealne na obiad lub na ciepłą kolację. Odkąd poznałam ten przepis, to placki ziemniaczane robię tylko z dodatkiem chrzanu. Ten pyszny i zdrowy składnik odpowiada też moim domownikom. Takie placki ziemniaczane cieszą się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mięso z kapustą kiszoną na obiad. Radziliśmy jak przyrządzić pożywne śniadanie z jajek i pomidorów.

placki ziemniaczane
Canva/DredK
Kupił zapiekankę za 11 zł, po spróbowaniu powiedział jedno. Tych słów nikt się nie spodziewał
Napiszę Wam dlaczego moja wątróbka wieprzowa zawsze wychodzi mięciutka. Nie wszyscy to wiedzą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy