Napiszę Wam dlaczego moja wątróbka wieprzowa zawsze wychodzi mięciutka. Nie wszyscy to wiedzą
Czy lubisz jeść wątróbkę? Ja za nią przepadam, jednak zwykle nie wychodziła mi taka, jakiej oczekiwałam. Po prostu była zbyt twarda i sucha. Teraz dzięki tym radom robię wątróbkę mięciutką i rozpływającą się w ustach.
Kulinarne kłopoty z wątróbką
Wątróbkę albo się lubi, albo się jej nie znosi. Należę do osób, które przepadają za nią i mogą jeść ją bardzo często. Jednak wcześniej podczas przyrządzania wątróbki pojawiał się pewien problem. W efekcie to danie pozostawiało wiele do życzenia. Wątróbka wychodziła mi twarda, choć tak mi zależało, by była mięciutka i pyszna.
Co robiłam nie tak? Przyczynę moich kulinarnych niepowodzeń poznałam dzięki radom internautom w sieci. Zdałam się na doświadczenie osób, które uwielbiają przyrządzać wątróbkę i teraz to danie wychodzi mi mięciutkie jak nigdy dotąd. Polecam sprawdzone sposoby na wyśmienitą wątróbkę.
Kroję pomidory na plastry, smażę i dodaję jajko. Ostatnio to mój ulubiony sposób na śniadanieWątróbka zachwyca miękkością
Usmażenie wątróbki jak się okazuje, jest nie lada sztuką. Łatwo popełnić błąd i zepsuć to danie. Wątróbka może wyjść twarda i przez to niezbyt apetyczna. Wiele osób mięso moczy w wodzie przed smażeniem. Wszystko po to, by wątróbkę uczynić bardziej delikatną.
Jednak smakosze tego dania chętnie podzielili się w sieci swoimi sposobami na mięciutką i pyszną wątróbkę. Beata radziła:
Wątrobę parzyć jak białą, przy okazji wyjdzie reszta krwi, ostudzić i pokroić w plastry pod skosem. Obtoczyć w mące, usmażyć i dopiero doprawić
Natomiast internautka Aneta podpowiada:
Obtaczasz surową wątróbkę w mące, smażysz 3 minuty z każdej strony. Olej musi być dobrze nagrzany, bo wtedy wątróbka zamyka się od zewnątrz i w środku jest mięciutka. Sól dodaj pod koniec smażenia
Kiedy dodać sól do wątróbki?
Internauci są zgodni. Wątróbkę należy posolić dopiero pod koniec smażenia. To właśnie decyduje o tym, czy wątróbka będzie mięciutka, czy twarda jak podeszwa. Kinga radzi:
Nie można solić w trakcie smażenia
Również Agnes ma te same rady, co do przyrządzenia wątróbki:
Nie dodawaj soli podczas jej robienia
Jeśli posolimy wątróbkę przed smażeniem, wyjdzie twarda i sucha. Dlatego solimy ją i przyprawiamy dopiero pod koniec smażenia. Musimy to zrobić przed samym podaniem. Tak też zaczęłam robić i teraz cieszę się mięciutką oraz apetyczną wątróbką. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pierogi św. Jacka. Informowaliśmy o o tym, jak youtuber ocenił schabowego z restauracji, która przeszła metamorfozę dzięki Magdzie Gessler.