Zrobiła bajeczny obiad za 3 zł. Upiekła ziemniaki, wydrążyła miąższ i dodała co miała pod ręką
Smakowite ziemniaki wykorzystujemy głównie jako dodatek do dań. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić je w wyjątkową potrawę, która podbije serca najbliższych. Ziemniaki w tej odsłonie są nie lada pokusą dla smakoszy.
Tanie danie, w którym ziemniaki grają pierwsze skrzypce
Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują ziemniaki. Warzywo wiele razy wywoływało zachwyt. Idealnym przykładem są wyborne ziemniaki hasselback . Tym razem postawimy na bulwy w innej odsłonie.
Ziemniaki można przygotować na rozmaite sposoby. Swoim niecodziennym przepisem podzieliła się prowadząca kanału na YouTube o nazwie Healthy Omnomnom . Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Trzeba przyznać, że efekt wygląda bardzo kusząco.
Nie da się ukryć, że ziemniaki nalezą do niedrogich warzyw. Inne z wykorzystanych składników również możemy niedrogo nabyć. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na kanale Healthy Omnomnom produkty na danie z ziemniaków kosztują mniej więcej 3 złote . Znaczną część składników znajdziemy we własnej kuchni.
Wydrążone ziemniaki z warzywnym farszem można uznać za zdrową potrawę. Jest ona zaskakująco prosta w przygotowaniu i nawet osoby, które na co dzień stronią od aktywności w kuchni, dadzą sobie radę z tym przepisem . Co nam będzie potrzebne?
-
2 spore ziemniaki
-
90 g białej fasoli
-
15 g musztardy
-
15 ml oleju
-
pół pomidora
-
ogórek kiszony
-
cebula dymka
-
sól
-
pieprz
-
oregano
-
majeranek
Ziemniaki w fantastycznej odsłonie
Youtuberka na początku przekroiła ziemniaki wzdłuż dłuższej krawędzi. Warto nadmienić, że w pieczonym daniu najlepiej sprawdzą się bulwy typu B . Nie będziemy ich obierać, w związku z tym powinny być uprzednio starannie oczyszczone.
Ziemniaki należy ułożyć środkiem do dołu na blasze. Możemy wyścielić ją papierem do pieczenia. Prowadząca kanału Healthy Omnomnom umieściła bulwy w piekarniku na 30 minut. Najlepiej, jeśli będzie on rozgrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza .
Po upieczeniu wydrążamy ziemniaki. Przyszła pora na farsz. Biała fasola musi być uprzednio ugotowana. Jednak równie dobrze możemy użyć takiej z puszki. Rozgniatamy ją widelcem i mieszamy z miąższem z ziemniaków .
Mieszankę wzbogacamy o musztardę, przyprawy, olej, posiekaną cebulę dymkę oraz rozdrobnionego pomidora. Farsz umieszczamy w ziemniakach. Możemy je jeszcze przez chwilę podpiec . Taki posiłek momentalnie znika z talerzy. Jeżeli lubisz ziemniaki, koniecznie wypróbuj przepis na nieziemską zapiekankę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Podał Magdzie Gessler nieświeże flaczki. Spróbowała i się zaczęło
-
Dzieje się dzisiaj w Biedronce. Nowy Rok przyniósł zaskakujące zmiany cen
Źródło: YouTube / Healthy Omnomnom
undefined