Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?
Smakowite ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy chętnie je zajadają. Niestety, ziemniaki dosyć długo się gotują. Na szczęście proces ten możemy znacząco przyśpieszyć.
Ziemniaki gotowe w 5 minut?
Wielu miłośników kulinariów niemal codziennie jada ziemniaki. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jak na ich bazie przygotować wyjątkowy deser, który wprawia kubki smakowe w stan ekstazy . Dziś pod lupę weźmiemy kwestię gotowania.
Przeważnie ziemniaki gotują się przez około 20 minut. Dopiero po takim czasie nadają się one do konsumpcji . Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na tak długie oczekiwanie. Wówczas warto wypróbować dwa niezawodne triki.
Ziemniaki mogą z łatwością przygotować nawet zabiegane osoby. Proste sztuczki z pewnością zostaną docenione przez smakoszy, którzy nie mają czasu na długie przebywanie w kuchni . Niektórzy korzystają z nich za każdym razem, kiedy trzeba ugotować ziemniaki.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Oh! Me, ziemniaki będą ugotowane o wiele szybciej, jeśli wstawimy je od razu do wrzącej wody. Wystarczy podgrzać ją uprzednio w czajniku. W takiej sytuacji ziemniaki powinny być gotowe nawet po 10 minutach. Proces można jeszcze bardziej przyspieszyć .
Ziemniaki ugotują się o wiele szybciej, kiedy pokroimy je na drobniejsze kawałki . Połączenie tego zabiegu z gorącą wodą sprawi, że smakowite bulwy mogą nadawać się do jedzenia już po 5 minutach. Istnieje jednak jeszcze jedna sztuczka.
(Pixabay / guvo59)
Ziemniaki z mikrofalówki
Na portalu Beszamel opublikowano poradę, z której z pewnością zechcą skorzystać wszyscy zabiegani smakosze. Polega ona na ugotowaniu ziemniaków w mikrofalówce. Początkowo może wydawać się to bardzo dziwnym pomysłem. Jednak efekty mówią same za siebie .
Ziemniaki musimy starannie umyć. Nie obieramy ich. Skórkę nakłuwamy widelcem. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku ziemniaki mogą eksplodować. Bulwy umieszczamy w misce, którą można podgrzewać w mikrofalówce. Urządzenie włączamy na pełną moc .
Jeden średniej wielkości ziemniak powinien być gotowy po około 3 minutach. Z kolei 250 g ziemniaków należy podgrzewać od 5 do 7 minut. Jeśli jednak mamy więcej czasu, wówczas warto wypróbować metodę na gotowanie ziemniaków z dodatkiem marchewki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Oh! Me; Beszamel