Smakosze.pl
Gotowanie makaronu w nietypowy sposób

Canva.com / Tonkovic

Kontrowersyjny sposób na ugotowanie makaronu

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gotowanie rządzi się swoimi prawami. Niektórzy smakosze sztywno trzymają się jasno określonych zasad. Przygotowywanie makaronu nie jest tutaj wyjątkiem. Zazwyczaj umieszczamy go we wrzącej wodzie. Jednak słynny kucharz stawia na inne rozwiązanie. K

Gotowanie jest niekiedy prawdziwą frajdą. Właśnie w ten sposób przygotowujemy rozmaite frykasy, które cieszą zarówno oko, jak i nasze podniebienie. W wielu daniach króluje makaron. Okazuje się, że można go ugotować w bardzo nieoczywisty sposób.

Sposób na gotowanie makaronu, który wywołuje spore zaskoczenie

Nie da się ukryć, że gotowanie jest jedną z podstawowych form obróbki termicznej posiłków. Właśnie w taki sposób przyrządzamy, chociażby jajka lub ziemniaki. Nie można zapomnieć także o smakowitym makaronie.

Niedawno wspominaliśmy o tym, jak powinno przebiegać gotowanie parówek. Tym razem pod lupę weźmiemy makaron, a konkretnie nietypową metodę na jego przygotowanie. Swoim sposobem podzielił się uwielbiany kucharz, który jest sporym autorytetem dla wielu smakoszy.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Kuchnia, Alton Brown stawia na gotowanie makaronu w sposób, który może wywołać konsternację. Mistrz kuchni jest autorem wielu książek kulinarnych i prowadzącym programów na antenie kanału Food Network.

Zazwyczaj gotowanie makaronu nie wzbudza większych emocji. Większość smakoszy kieruje się wskazówkami, zawartymi na opakowaniu. Czas gotowania bywa różny, jednak jedna rzecz się nie zmienia. Mianowicie umieszczanie makaronu we wrzątku.

Alton Brown podszedł do sprawy w niekonwencjonalny sposób. U niego gotowanie makaronu wygląda zupełnie inaczej. Kucharz umieszcza go w zimnej wodzie i dopiero wtedy wstawia garnek na ogień. Alton Brown nie robi tego bez powodu.

(Pixabay / picjumbo_com)

Dlaczego warto wypróbować nietypową metodę na gotowanie makaronu?

Słynny kucharz przyznaje, że gotowanie makaronu, rozpoczynając od zimnej wody, trwa krócej. Ponadto tak przygotowany produkt w jego ocenie jest znacznie smaczniejszy. Warto również zauważyć, że gotowanie w taki sposób zużywa mniej gazu lub prądu.

Gotowanie makaronu sposobem Altona Browna jest bardzo proste. Na 500 g smakołyku dodajemy dwa litry wody i 5 g soli. Garnek umieszczamy na kuchence i nakładamy pokrywkę. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień.

Od tego momentu gotowanie przeważnie powinno trwać mniej więcej 4,5 minuty. Warto sprawdzić, czy makaron jest już gotowy. Jeśli spełnia nasze oczekiwania, to go wyławiamy. Część wody ze skrobią warto dodać do sosu. Każdy, kto lubi makaron, powinien wiedzieć, jak prawidłowo go odcedzać.  

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >
Ogórki małosolne mają wielu zwolenników

Porady

Największe błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych. Przez nie wychodzą niesmaczne

Czytaj więcej >