Smakosze.pl Przepisy Szare kluski zrobisz w parę chwil
Canva.com / Darius Dzinnik / 500px

Szare kluski zrobisz w parę chwil

5 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite ziemniaki wiele razy przyprawiały nas o prawdziwy zachwyt. Na bazie bulw możemy przyrządzić rozmaite frykasy. Jednym z nich są szare kluski, które wywołują mieszane uczucia u smakoszy. Przepis na swojskie danie jest banalnie prosty.

Ziemniaki w klasycznej odsłonie

Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę w naszej rodzimej kuchni. Niedawno przedstawialiśmy przepis, który pozwala na przekształcenie ich w wyśmienity deser . Dziś pod lupę weźmiemy kultowe szare kluski.

Ziemniaki są jednym z podstawowych składników szarych klusek. Danie to jest dla części smakoszy jednym z najznakomitszych specjałów. Jednak niektórzy nie patrzą na nie z entuzjazmem . Warto dać tej potrawie szansę.

Szare kluski są bardzo proste w przygotowaniu. Oczywiście główną rolę grają w nich ziemniaki . Nie może się obejść bez kilku innych niezbędnych składników. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć, jeśli chcemy przyrządzić szare kluski?

Szare kluski:

  • 1 kg obranych mączystych ziemniaków

  • 250 g mąki pszennej

  • 15 g mąki ziemniaczanej

  • jajko

  • sól

  • pieprz

Okrasa:

  • 200 g kurek

  • 200 g wędzonego boczku

  • 2 cebule

(Canva.com / Darius Dzinnik / 500px)

Ziemniaki w tym wydaniu zaskoczą domowników

Na początku obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Masę przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Najlepiej umieścić je nad garnkiem. Po odstawieniu na 15 minut, nadmiar wody powinien się odseparować. Warto wiedzieć, jakie zalety ma sok z ziemniaka .

Wodę odlewamy, a skrobię na dnie mieszamy ze startymi ziemniakami. Masę wzbogacamy o jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Po połączeniu składników powinniśmy otrzymać dosyć gęste ciasto . Wzbogacamy je o sól i pieprz.

W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto nabieramy na łyżkę i wykładamy na wrzątek. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Szare kluski gotujemy przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię .

Ziemniaki w takiej odsłonie najlepiej serwować z okrasą. Wędzony boczek kroimy w kostkę i podgrzewamy na patelni. Kiedy tłuszcz już się wytopi, wówczas dodajemy posiekaną cebulę . Na osobnej patelni podsmażamy oczyszczone i pokrojone kurki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Ich dodatek sprawi, że szare kluski zasmakują nawet osobom, które za nimi nie przepadają.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotuję bo lubię

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy