Smakosze.pl Produkty Ziemniaki gotujemy pod przykryciem czy bez?
KEVMA21, Getty Images

Ziemniaki gotujemy pod przykryciem czy bez?

18 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki gotujemy praktycznie każdego dnia. Warzywo to bez wątpienia zdobyło ogromną popularność na przestrzeni wieków i wyparło nasze tradycyjne kasze, które stanowiły podstawę diety przez setki lat trwania społeczności Polaków. Mimo to ciągle mało kto wie jak poprawnie je gotować.

Mnóstwo osób myśli w końcu, że w gotowaniu ziemniaków nie ma nic trudnego. I choć jest to prawdą, ponieważ sam proces jest banalnie prosty, warto znać kilka trików, które znacznie ułatwią robienie kartofli - a także sprawią, że pyrki będą jeszcze bardziej wartościowe pod względem substancji odżywczych.

Jak gotować ziemniaki - pod przykryciem czy bez?

W Internecie można znaleźć wiele dyskusji, które podejmowały tematykę gotowania kartofli. Ludzie sprzeczają się i nie są w stanie dojść do porozumienia. Jedni stanowczo wskazują, że ziemniaki należy gotować pod przykryciem w małej ilości wody, a inni twierdzą, że wody musi być mnóstwo, a garnek ma być odkryty.

Niestety, okazuje się, że obie grupy są w błędzie. Szefowie kuchni, pracujący w najlepszych restauracjach z całego świata, wskazują, że najlepszą metodą jest połączenie obu powyższych sposobów. Tylko tak można uzyskać zdrowe i smaczne ziemniaki.

Garnek na kartofle musi być duży - wiele ziemniaków i sporo wody muszą mieć obszerną przestrzeń. Do garnka konieczna jest pokrywka, ponieważ to dzięki niej ziemniaki ugotują się w krótkim czasie, a przy okazji zatrzymają w sobie znacznie więcej mikroelementów.

Jak gotują je szefowie kuchni?

Na początku należy dokładnie umyć ziemniaki. W między czasie wlewa się wodę do garnka i stawia na ogniu, aby doprowadzić ją do wrzenia. Bulwy wrzuca się na wrzątek, dzięki czemu skrobia ścina się i zatrzymuje cenne substancje odżywcze wewnątrz warzywa.

Chcesz poznać więcej trików, które znacznie usprawnią proces przygotowywania posiłków? W tym tekście zdradzamy jak przygotować najdoskonalszą i najsmaczniejszą sałatkę jarzynową od Magdy Gessler. Ten artykuł poświęcony został z kolei metodzie na rozwiązanie problemu przylepiającej się do białka jajka skorupki.

Gdy woda zacznie się gotować, można ją posolić. Następnie wrzuca się ziemniaki, które powinny gotować się maksymalnie 20 minut. Więcej czasu sprawia, że woda wypłukuje znacznie większe ilości witamin i minerałów. Gdy kartofle nie stawiają oporu podczas nakłuwania widelcem, są gotowe.

Najlepszą metodą jest gotowanie na parze - brak bezpośredniego kontaktu wody z ziemniakami sprawia, że zachowują ogromne ilości smaku i substancji odżywczych. Dlatego parowary są doskonałym urządzeniem, pozwalającym zdrowo się odżywiać.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło kurkanielotka.pl, kafeteria.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy